Με δυο ομιλίες με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά συμμετείχε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός στις εργασίες της Αναπτυξιακής Διάσκεψης Κρήτης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι «η μεταβολή της πολιτικής των ΗΠΑ δημιουργεί κραδασμούς»…

Με δυο ομιλίες με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά συμμετείχε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός στις εργασίες της Αναπτυξιακής Διάσκεψης Κρήτης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου.
Το πρωί της Πέμπτης, ο δήμαρχος Ηρακλείου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κρήτης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευτέρη Αυγενάκη για την διοργάνωση και αναφέρθηκε στην δικτύωση και την τεχνογνωσία που κατέχει το Επιμελητήριο, η οποία μπορεί να μεταβιβαστεί και να αξιοποιηθεί για την Κρήτη.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στη διεθνή συγκυρία, λέγοντας ότι «εδώ μιλάμε για μια σχέση που είναι διατλαντική εξ ορισμού και δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι αυτή η σχέση υφίσταται τη στιγμή αυτή μια μείζονα διαταραχή. Η μεταβολή της πολιτικής των ΗΠΑ δημιουργεί κραδασμούς τους οποίους εμείς παρακολουθούμε. Χθες είχαμε το προανάκρουσμα ενός εμπορικού πολέμου που θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μέσα στον ίδιο τον δυτικό κόσμο».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «28 δισεκατομμύρια κυρώσεις από τις ΗΠΑ, απάντηση αντίμετρα 26 δισεκατομμύρια κυρώσεις προς την άλλη μεριά. Ποιος χάνει; Όλοι θα χάσουν εάν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως εμφανίζονται. Μπορεί να μην εξελιχθούν έτσι όπως εμφανίζονται, ευχόμαστε να μην εξελιχθούν, πρέπει και να προσπαθήσουμε και προφανώς οι κυβερνήσεις, όσοι έχουν την αρμοδιότητα σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο θα πρέπει, και ήδη αποτελεί βασικό αντικείμενο ενασχόλησης αυτή τη στιγμή».
Ξεχωριστό κομμάτι στην τοποθέτηση του Δημάρχου Ηρακλείου αποτέλεσαν οι ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε ότι ο δυτικός κόσμος έχει θεμελιωθεί -και αυτό αφορά και τη θεμελίωση του ίδιου του κράτους των ΗΠΑ- σε ανθρώπινες αξίες και σε ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως είπε: «Πολιτισμικά, θεσμικά, αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα. Προφανώς δεν είναι ο ρόλος του Επιμελητηρίου να το κάνει. Όμως η συγκυρία είναι κατάλληλη. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανησυχίας, αναστάτωσης και κινδύνων, η ενεργοποίηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αποκτά ακόμα περισσότερο νόημα».
Επίσης πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οι κυβερνήσεις που συνδέονται με τις κυβερνήσεις, με όποιες επιπτώσεις έχουν οι αποφάσεις των πολιτικών, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι με τους ανθρώπους, οι επιχειρήσεις με τις επιχειρήσεις. Τα δίκτυα που συνδέονται με άλλα δίκτυα και δημιουργούν υπερκείμενα δίκτυα. Αυτό που λέγεται και soft power είναι δύναμη και είναι δύναμη του Επιμελητηρίου. Και είναι πολύ καλή στιγμή για να βρεθούν Έλληνες και Αμερικανοί πολίτες, επιχειρηματίες, οργανώσεις και να διαβεβαιώσουν ότι έχουν κοινούς τόπους και για τις συναλλαγές που μας ενδιαφέρουν και για τις επενδύσεις».

«Πιστεύω λοιπόν ότι η στιγμή δεν είναι καλή για τον κόσμο αλλά η στιγμή είναι κατάλληλη για τη συνάντηση αυτή. Αρκεί να έχει συνέχεια και να έχει πραγματικά αποτελέσματα και νομίζω ότι έτσι το βλέπουν οι διοργανωτές. Διότι πολλά λέμε, πολλά συζητάμε, ίσως συζητάμε υπερβολικά, ίσως και να σχεδιάζουμε υπερβολικά υπό την έννοια του παρασχεδιάζουμε και το παρά έχει και την έννοια της απόκλισης. Τί κάνουμε τελικά; Ποιος σχεδιάζει την ανάπτυξη;», προσθεσε.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου μίλησε και για την ανάγκη σύντμησης των αποστάσεων, τόσο μεταξύ Κρήτης και Αθήνας όσο και μεταξύ της Κρήτης με την ανατολική ακτή, αλλά και την απόσταση που υπάρχει στην Κρήτη ανάμεσα στους πόρους και τα αγαθά.
Φέρνοντας ως παράδειγμα το νερό, το οποίο υπάρχει σαν πόρος στην Κρήτη αλλά δεν υπάρχει σαν αγαθό όπως πρέπει να υπάρχει, επεσήμανε: «Αυτό είναι από μόνο του ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πώς σχεδιάζουμε, πού καταλήγουμε. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μας τί θα γίνει την επόμενη ημέρα, ποιος θα το κάνει, πώς θα κάνει. Μπορεί να βοηθήσει εδώ το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο; Μπορεί να βοηθήσει και νομίζω δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη».
Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ σε σχέση με το δυσμενές περιβάλλον έναρξης ενός εμπορικού πολέμου που διαμορφώνεται, στην επιβολή δασμών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η Ελλάδα ανήκει και θα ανήκει, καταλήγοντας:
«Θα έλεγα ότι ακριβώς μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι πιο πολύτιμη αυτή η πρωτοβουλία. Διότι βεβαίως οι κυβερνήσεις ορίζουν πλαίσια, δρομολογούν εξελίξεις ή περιορίζουν εξελίξεις, αλλά όταν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον διαταραχής, οι πρωτοβουλίες οι οποίες συνδέουν τους ανθρώπους με τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις με τις επιχειρήσεις, τα επιμελητήρια με άλλα επιμελητήρια, συλλογικότητες με άλλες συλλογικότητες, γίνονται πιο πολύτιμες.
Είναι συνεπώς η στιγμή αυτή στην οποία εκδηλώνεται και μια πρωτοβουλία που αναπτύσσεται πανελλαδικά και βεβαίως έχει και διεθνή διάσταση, θεωρώ ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Για να εκτιμηθεί όμως αυτό και να αξιοποιηθεί πιστεύω ότι πρέπει να αξιολογούμε ορθά νηφάλια και χωρίς προκαταλήψεις το διεθνές περιβάλλον».