cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Ανάγκη προστασίας και ορθής διαχείρισης του Φοινικόδασους του Πρέβελη

Ρέθυμνο: Για την ανάγκη προστασίας και ορθής διαχείρισης του Φοινικόδασους στον Πρέβελη ενημέρωσαν φορείς και τοπική Αυτοδιοίκηση, τον υφυπουργό ΥΠΕΝ Γ. Αμυρά…

Ανάγκη προστασίας και ορθής διαχείρισης του Φοινικόδασους του Πρέβελη
Η Πρέβελη είναι περιοχή του νομού Ρεθύμνης κοντά στο Λιβυκό πέλαγος, με την ομώνυμη Μονή και την παραλία με το παραποτάμιο φοινικόδασος / Φωτο: gemtransfer.gr

Σχετικά με τη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη στο Ρέθυμνο και της ευρύτερης περιοχής, που κινδυνεύει από τις πυρκαγιές, βουλευτές, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, απέστειλαν δύο επιστολές προς τον υφυπουργό ΥΠΕΝ.

Ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς ενημερώθηκε σχετικά με την προστασία και διαχείριση του Φοινικόδασους στον Πρέβελη μέσω των επιστολών τις οποίες συνυπογράφουν οι βουλευτές Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Ανδρέας Ξανθός, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που απασχολεί την τοπική κοινωνία δεδομένου ότι η περιοχή Πρέβελη που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του δήμου Αγίου Βασιλείου, είναι αδιαμφισβήτητα ένα οικολογικό στολίδι για το Ρέθυμνο και ολόκληρη την Κρήτη, σύμφωνα με τους θεσμικούς που όπως τονίζουν «προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών και ντόπιων ετησίως, σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, λόγω του απαράμιλλου φυσικού της κάλλους».

Ως γνωστόν το Φοινικόδασος του Πρέβελη, βρίσκεται σε μια περιοχή, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου για την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον τουρισμό, το περιβάλλον, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός μιας και όπως ενημερώνουν τον κ. Αμυρά «για μας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα η κατά το δυνατόν καλύτερη προστασία του Φοινικοδάσους από νέα πυρκαγιά. Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό της ξερής βλάστησης, που υπάρχει εδώ και καιρό στην εν λόγω περιοχή, καθώς πέραν του ότι συνιστούν αιτία πυρκαγιάς επιπρόσθετα την καθιστούν δύσβατη σε περίπτωση, κατά την οποία χρειάζεται πυρόσβεση με τεχνητά μέσα».

Όπως επισημαίνεται, από πλευράς των φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν, μιας και την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης της περιοχής που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, έχει η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

«Θεωρούμε επιβεβλημένη την παρέμβαση του Υπουργείου σας, ώστε να γίνει δασικός καθαρισμός στο Φοινικόδασος του Πρέβελη και στη συνεχόμενη περιοχή του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού μέσω του προγράμματος “Antinero”, που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, που έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα, αλλά και της προστασίας του μοναδικού δασικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας… και με εντατικές δράσεις πυροπροστασίας με σκοπό τη θωράκιση, έναντι της κλιματικής κρίσης που πλήττει τα μεσογειακά οικοσυστήματα», αναφέρουν στην επιστολή τους οι βουλευτές, η αντιπεριφεριάρχης και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου.

Όπως γνωστοποιούν επίσης, η απομάκρυνση της επί σειρά ετών συσσωρευμένης καύσιμης ύλης στο Φοινικόδασος είναι σημαντική ενέργεια μιας και «θα μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών με ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η αποτελεσματική προσβασιμότητα των επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης, μέσα από ένα καλά συντηρημένο δασικό οδικό δίκτυο».

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και οι θεσμικοί παράγοντες, καταθέτουν επίσης στον υφυπουργό, την πεποίθηση τους πως η περιοχή πρέπει να τύχει οργανωμένης διαχείρισης, που θα εγγυηθεί την αποτελεσματική προστασία της, τη μόνιμη επιστημονική παρακολούθηση και εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης.

Για αυτούς τους λόγους ζητούν επίσης, να συμπεριληφθεί και το Φοινικόδασος του Πρέβελη στη χωρική αρμοδιότητα της Μονάδας Διαχείρισης του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ώστε η προστασία της περιοχής να γίνεται συντεταγμένα και αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon