cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Από «ιερά εξέταση» θα περνούν οι υποψήφιοι νονοί

Σε μια κίνηση που την απομονώνει ακόμη περισσότερο από την κοινωνία και τις ανάγκες τις, προχώρησε η Εκκλησία της Κρήτης, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις για όσους θέλουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς…

Από «ιερά εξέταση» θα περνούν οι υποψήφιοι νονοί

Σε μια κίνηση που την απομονώνει ακόμη περισσότερο από την κοινωνία και τις ανάγκες τις, δείχνοντας ότι δεν διατίθεται να ανοιχτεί προς το ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας, προχώρησε η Εκκλησία της Κρήτης, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις για όσους θέλουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της που ήρθε στη δημοσιότητα, πλέον οι βαπτίσεις θα τελούνται αφού προηγηθεί «έγκριση» από την Αρχιεπισκοπή ή την οικεία Μητρόπολη.

Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς κάθε ενορία δεν είχε υποχρέωση ενημέρωσης της Μητρόπολης, ούτε βεβαίως απαιτούνταν άδεια από αυτήν.

Ωστόσο στην εγκύκλιο περιλαμβάνεται ένας ακόμη όρος που προκαλεί περισσότερο εντύπωση: στα «απαιτούμενα» δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι, περιλαμβάνεται «υπεύθυνη δήλωση» στην οποία να αναφέρεται ότι «ο ανάδοχος είναι Χριστιανός Ορθόδοξος» και ότι «αν είναι έγγαμος έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο».

Η αναδοχή από έγγαμους που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο «απαγορεύεται παντελώς». Και αυτό εισάγεται για πρώτη φορά υποχρεωτικά, καθώς απαιτείται πια υπεύθυνη δήλωση προς την Μητρόπολη ενώ μέχρι σήμερα, υπήρχε ένα είδους «επιείκειας».

Συνήθως, μια απλή «συζήτηση» με τον ιερέα που θα τελέσει το μυστήριο, χωρίς την υποχρέωση απόδοσης πιστοποιητικών, ήταν αρκετή, ωστόσο η Εκκλησία της Κρήτης φαίνεται πως αποφάσισε να επιβάλλει «ιεροεξεταστικές» πρακτικές στο ζήτημα αυτό.

Δείτε παρακάτω και την σχετική… “σκοταδιστική” εγκύκλιο της Εκκλησίας της Κρήτης…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon