cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 19.05 2024

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Να καθαιρεθούν τα τσιμέντα από τον Ευαγγελισμό

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στο κτίριο του Ευαγγελισμού, αλλά και τις εργασίες που έγιναν στο κτίριο, μετά την εκκένωσή του…

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Να καθαιρεθούν τα τσιμέντα από τον Ευαγγελισμό

Να καθαιρεθούν τα τσιμέντα από τα ανοίγματα του κτιρίου και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εκτέλεση των όποιων εργασιών στο κτίριο του Ευαγγελισμού, ζητά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνουν οι αρχιτέκτονες, για οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται στο εντός τειχών τμήμα της πόλης του Ηρακλείου, (που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος) απαιτούνται ιδιαίτερες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 

Επίσης τονίζουν ότι για τον φάκελο μελέτης (με προτεινόμενες εργασίες) που κατατίθεται στην Υπηρεσία Δόμησης προς αδειοδότηση, απαιτείται έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Ηρακλείου.

Αλλά πρωτίστως και κυρίως (για το συγκεκριμένο), απαιτείται η έγκριση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, η οποία έγκριση έπεται σχετικής θετικής γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης.

Τότε και μόνο τότε, επισημαίνουν οι αρχιτέκτονες του Ηρακλείου, μπορεί να εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης η σχετική έγκριση εργασιών δόμησης για τις εγκεκριμένες εργασίες στο κτίριο.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει σχετική άδεια, όχι μόνον επειδή θα την επεδείκνυαν (μετά και την κατακραυγή), αλλά και επειδή θεωρούμε βέβαιο ότι καμία από τις παραπάνω Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού δεν θα έδινε έγκριση για τέτοια καταστροφική (και αδικαιολόγητη) επέμβαση σε ένα προστατευόμενό της κτίριο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης:

—–

«Σε ένα κτίριο κηρυγμένο ως μνημείο (κτίριο “Ευαγγελισμός”), που βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου- ιστορικού τόπου (παλιά πόλη Ηρακλείου), να εκτελούνται παράνομα εργασίες πρακτικά καταστροφικές για τα στοιχεία της όψης και την όλη εμφάνιση του κτιρίου (σφραγίζονται και τσιμεντώνονται τα ανοίγματα) από τον δημόσιο φορέα ιδιοκτήτη του (Πανεπιστήμιο Κρήτης), υπό την “επίβλεψη” (όχι κάποιου αρμόδιου μηχανικού ή αρχαιολόγου, αλλά) της Αστυνομίας, η οποία επί πλέον περιφρουρεί την διάπραξη της παρανομίας (σε μια αντιστροφή και υπέρβαση προβλεπόμενων ρόλων), με την επίκληση μιας μη τεκμηριωμένης αναγκαιότητας, και με κόστος την ακεραιότητα ενός μνημείου.

Το κτίριο δυστυχώς προβλέπεται να παραμείνει στη φάση που περιήλθε, για πολλά χρόνια και να ρημάζει εγκαταλελειμμένο και χωρίς συντήρηση. Απ’ όσο προκύπτει από τις δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκτός του ότι δεν υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση, δεν υπάρχουν ούτε οι (προαπαιτούμενες) απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου, ενώ πολύ ασαφής είναι ακόμη και η προτεινόμενη χρήση».

—–

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ζητά:

  • να καθαιρεθούν τα τσιμέντα από τα ανοίγματα του κτιρίου,
  • να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση του και
  • να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εκτέλεση των όποιων εργασιών.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon