+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Δε 20.03 2023

Ασθενής πλήρωσε για νοσηλεία σε ιδιωτική ΜΕΘ, ελλείψει κλινών στο ΠΑΓΝΗ

Μία ασθενής που χειρουργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, ελλείψει κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική, ωστόσο πλήρωσε η ίδια τα νοσήλια και τη μεταφορά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ασθενής πλήρωσε για νοσηλεία σε ιδιωτική ΜΕΘ, ελλείψει κλινών στο ΠΑΓΝΗ
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, τα περιστατικό σημειώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, όταν η ασθενής διακομίσθηκε στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ σε σοβαρή κατάσταση και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ non-COVID σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο εκείνες τις ημέρες, προτάθηκε στην οικογένεια η μεταφορά της ασθενούς σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου, προκειμένου να μην νοσηλευτεί διασωληνωμένη σε κοινό θάλαμο του ΠΑΓΝΗ εκτός ΜΕΘ.

Ωστόσο το ακόμα χειρότερο είναι ότι οι συγγενείς της ασθενούς επιβαρύνθηκαν με συμμετοχή στα νοσήλια (332,12€), με την ενοικίαση ασθενοφόρου για την επαναφορά στο ΠΑΓΝΗ μετά το εξιτήριο από την ιδιωτική κλινική (50€), με την αμοιβή του συνοδού νοσηλευτή στο ασθενοφόρο (20€) ακόμη και με αγορά αντιβιοτικού από το ΠΑΓΝΗ (9,5€). Συνολικά, δηλαδή κλήθηκαν να πληρώσουν 411,62€.

Όπως επισημαίνει το Σωματείο, «το συμβάν αυτό φέρνει ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τις χρόνιες σοβαρές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, που συνεχίζονται μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Παρόλο που άνοιξαν κάποιες νέες κλίνες ΜΕΘ προ έτους με αξιοποίηση δωρεάς (αντί για κρατική χρηματοδότηση), ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών του πληθυσμού, ενώ ανεπαρκής είναι και η στελέχωσή τους σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Απόδειξη αποτελεί η αυξημένη πληρότητα στις ΜΕΘ σε κάθε πανδημικό κύμα (εκτός από το πρώτο), που αντιμετωπίστηκε με μετατροπή κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών και της αίθουσας ανάνηψης του χειρουργείου σε ΜΕΘ, με αποτέλεσμα υποβάθμιση της νοσηλείας σοβαρών καρδιολογικών/καρδιοχειρουργικών περιστατικών και περιορισμό τακτικών χειρουργείων».

«Το συγκεκριμένο όμως συμβάν είναι ενδεικτικό και της πολυδιαφημισμένης «αγαστής» συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντί για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα (όπως διεκδικούν σωματεία υγειονομικών), μεγάλοι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες κλινικών αύξησαν τα κέρδη τους, λαμβάνοντας αδρή αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση ενός μικρού ποσοστού των κλινών τους στο ΕΣΥ, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις του σε προσωπικό και υποδομές και τον περιορισμό στην πρόσβαση non-COVID ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας τα τελευταία 2 χρόνια», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ διεκδικεί:

  • Επιστροφή στην οικογένεια της ασθενούς του ποσού με το οποίο επιβαρύνθηκε για συμμετοχή σε νοσήλια και για ασθενοφόρο
  • Καμία συμμετοχή ασθενών σε διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα, διακομιδές
  • Ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό
  • Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon