Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων ζητά να πέσει φως στην υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου και να διερευνηθεί αντικειμενικά και σε βάθος…

Διερεύνηση των καταγγελιών για την τραγωδία με το ναυάγιο των εκατοντάδων μεταναστών στην Πύλο, ζητούν με παρέμβασή τους οι δικηγόροι, Άννα Αμανάκη, Ελευθερία Κήλη και Κωνσταντίνος Γκαζής, μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.
Τα μέλη της επιτροπής ζητούν να διερευνηθούν όσα καταγγέλλουν οι διασωθέντες και αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας και να διερευνηθεί αντικειμενικά και σε βάθος η ευθύνη του Λιμενικού Σώματος.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το αίτημα των συγγενών των επιζώντων για ανέλκυση του σκάφους, για ανάσυρση και ταυτοποίηση των σορών, είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και θα πρέπει να γίνει σεβαστό, προκειμένου οι άνθρωποι να ταφούν και η εκπλήρωση του αιτήματος αυτού θα εισφέρει ταυτόχρονα και στη λήψη κρίσιμου αποδεικτικού υλικού.
Τέλος σημειώνεται ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και οι προβληματισμοί που κατά καιρούς διατυπώνονται από οργανώσεις αναφορικά με το χώρο φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι διαβιούν υπό εντελώς ακατάλληλες συνθήκες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Προ ημερών και μόλις τρεις μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου νέο σκάφος με είκοσι δύο συνολικά υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και τρία ανήλικα παιδιά, εντοπίστηκε νότια των Χανίων, με τους συνανθρώπους μας αυτή τη φορά να διασώζονται και να μεταφέρονται στην Παλαιόχωρα -σε αντίθεση ευτυχώς με την κατάληξη που είχαν στην πλειονότητά τους οι επιβάτες του Adriana.
Εκφράζουμε θυμό που τα περισσότερα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αφιερώσει δυσανάλογο χρόνο για να φωτίσουν τα αίτια της πρόσφατης τραγωδίας στην Πύλο και παρατηρούμε ότι ήδη τρεις μήνες μετά η εξέλιξη της έρευνας δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα άξιο προβολής, πολλώ δε μάλλον η τύχη των 104 επιζώντων και οι συνθήκες διαβίωσης στο χώρο φιλοξενίας τους, ζήτημα στο οποίο δεν έχει γίνει η παραμικρή μνεία.
Δυστυχώς όμως όπως συνεχώς διαπιστώνουμε και «στην πόρτα μας», υπήκοοι τρίτων χωρών, μέσα στην απελπισία τους επιμένουν να παίρνουν το ρίσκο του θανάτου, εννοώντας αυτό προτιμότερο από την καθημερινότητα που βιώνουν στις χώρες τους.
Οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται ξανά και ξανά και μας υπενθυμίζει τις διαχρονικές ευθύνες της Ευρώπης και της χώρας μας στον τρόπο διαχείρισής του αλλά και τα δικά μας αντανακλαστικά ως πολιτών, τα οποία παρά τις δυσκολίες που και εμείς βιώνουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ατροφήσουν.
Σε συνέχεια των ανακοινώσεων πολλών Δικηγορικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων παρακολουθεί και αυτή στενά το ζήτημα και αναμένει με αγωνία το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την προκαταρκτική εξέταση που διεξάγεται από το Ναυτοδικείο Πειραιά.
Ζητάμε να διερευνηθούν όσα καταγγέλλουν οι διασωθέντες και αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας και να διερευνηθεί αντικειμενικά και σε βάθος η ευθύνη του λιμενικού σώματος για πράξεις ή / και παραλείψεις που συνδέονται με το τραγικό δυστύχημα και έλαβαν χώρα στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης.
Το αίτημα των συγγενών των επιζώντων για ανέλκυση του σκάφους, για ανάσυρση και ταυτοποίηση των σορών είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και θα πρέπει να γίνει σεβαστό, προκειμένου οι άνθρωποι να ταφούν.
Η εκπλήρωση του αιτήματος αυτού θα εισφέρει ταυτόχρονα και στη λήψη κρίσιμου αποδεικτικού υλικού. Τα μέσα υπάρχουν και είναι στη διάθεση των αρχών, τυχόν δε μη καταβολή της δέουσας επιμέλειας κατά τη διαδικασία αυτή καθιστά την Ελλάδα υπόλογη διεθνώς και ασφαλώς συνυπεύθυνη για μελλοντικές τραγωδίες.
Ομοίως θα πρέπει να διερευνηθούν και οι προβληματισμοί που κατά καιρούς διατυπώνονται από οργανώσεις αναφορικά με το χώρο φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι παρά το ασύλληπτο τραύμα που βίωσαν και καλούνται να διαχειριστούν, αναφέρεται ότι διαβιούν υπό εντελώς ακατάλληλες συνθήκες».