cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Επεκτείνεται και στο Ηράκλειο το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών

Στη δημιουργία δυο νέων παραρτημάτων στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης προχωρά το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών και για τη στελέχωσή τους οργανώνει εντατική κλινική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση ειδικών που θα υποστηρίξουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους…

Επεκτείνεται και στο Ηράκλειο το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών

Η εκπαίδευση στη θεραπεία – σίτιση ατόμων με διατροφική διαταραχή απευθύνεται σε γιατρούς, τελειόφοιτους και απόφοιτους Ψυχολογίας, διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και οικογενειακούς θεραπευτές.

Οι εργοθεραπευτές αναλαμβάνουν τη σίτιση του ασθενούς ή τους συνοδεύουν στις αγορές των τροφίμων. Οι κοινωνικοί λειτουργοί βοηθούν στην επανένταξη του ασθενούς στις κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς στην αρχή είναι πάρα πολύ απομονωμένος. Ο κάθε ειδικός που θα εκπαιδευθεί από τη δική του πλευρά θα μπορεί να συνεισφέρει εκεί όπου χρειάζεται ο ασθενής βοήθεια.

Η εκπαίδευση θα αρχίσει με μία εισαγωγή στις διατροφικές διαταραχές, παρουσίαση των μύθων γύρω από αυτές, των διαγνωστικών κριτηρίων, των διαφορετικών σταδίων της νόσου και της επίδρασής της στη σωματική και ψυχική υγεία. Επίσης θα εξεταστούν οι γενετικοί και βιολογικοί, ψυχολογικοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες και οι εκπαιδευόμενοι θα συμμετάσχουν σε παιχνίδι ρόλων και προσομοίωσης της πρώτης αξιολόγησης του ασθενούς και της οικογένειας.

Μία ενότητα της εκπαίδευσης αφορά τη λειτουργία της οικογένειας στις διατροφικές διαταραχές και ειδικότερα την επίδραση της νόσου στα μέλη της οικογένειας, τον ρόλο της οικογένειας ως παράγοντα διατήρησης των διατροφικών διαταραχών, το εκφραζόμενο συναίσθημα στην οικογένεια και τις βασικές αρχές της θεραπείας για εφήβους και νέους ενήλικες, η οποία βασίζεται στην οικογένεια.

Επιπλέον στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, οι εκπαιδευόμενοι θα έρθουν σε επαφή και με ασθενείς και με μέλη των οικογενειών τους και θα παρακολουθήσουν συνεδρίες ατομικές και οικογενειακές.

Η πρακτική άσκηση θα συμπεριλαμβάνει ατομική και ομαδική θεραπεία υποστηριζόμενης σίτισης σε ασθενείς με νευρική ανορεξία και βουλιμία, συμβουλευτική φροντιστών και παρατήρηση στην εντατική θεραπεία μέσω πολυοικογενειακών παρεμβάσεων σε εφήβους και ενήλικες με διατροφικές διαταραχές.

Η εντατική κλινική εκπαίδευση 350 ωρών με πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών στην Αθήνα από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2023. Μετά τη λήξη της θα επιλέγουν οι ειδικοί που θα ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα θεραπευτική ομάδα στην Αθήνα, αλλά και εκείνοι που θα στελεχώσουν τις θεραπευτικές ομάδες του Ηρακλείου και της Θεσσαλονίκη.

Στοιχεία

Με βάση τα στατιστικά του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση κατά 150% στην προσέλευση εφήβων ασθενών με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη και με μέση διάρκεια νόσου τους 12 μήνες.

Το 85% των εφήβων ασθενών διαγνώστηκε με ανορεξία, είτε περιοριστικού, είτε βουλιμικού τύπου. Παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση 79% στην προσέλευση ενηλίκων, με διάρκεια νόσου άνω των 10 ετών.

Το 45% έπασχε από νευρική ανορεξία, το 22% από νευρική βουλιμία, ενώ το 33% από αδηφαγική διαταραχή. Ο μέσος όρος ηλικίας των παραπάνω ενήλικων ασθενών ήταν τα 28 έτη. Στο σύνολο τους, το 98% των ασθενών ήταν κορίτσια, έφηβες και γυναίκες.

Τα αιτήματα, προερχόμενα από όλη την επικράτεια, για βοήθεια και θεραπεία από τις οικογένειες αυξήθηκαν κατά 220%. Συγκεκριμένα, το 45% των αιτημάτων ήταν από την Κρήτη, το 29% από τη Θεσσαλονίκη και το 26% από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο εξωτερικό η αύξηση φθάνει το 300%. Το νοσοκομείο Μόντσλεϊ στο Λονδίνο πριν την πανδημία δεχόταν 50 περιστατικά τον μήνα και τώρα 550 τον μήνα. Οι λίστες αναμονής σε Κέντρα Διατροφικών Διαταραχών και σε ειδικές μονάδες είναι τεράστιες σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Αγγλία, ενώ ένας στους τρεις έφηβους πάσχει από διατροφική διαταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon