cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Ξεκινάει ο πρώτος πιλοτικός θεσμός: «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός»

Ο παγκρήτιος φορέας «ΠΛΟΗΓΟΣ Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή», επιχειρεί τη διοργάνωση και εδραίωση ενός θεσμού, ετήσιου κι επαναλαμβανόμενου (σε διαφορετική κάθε χρόνο περιοχή της Κρήτης), με θέμα: «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός Γη, Τροφή, Υγεία»…

Ξεκινάει ο πρώτος πιλοτικός θεσμός: «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός»

Η πρώτη πιλοτική διοργάνωση του θεσμού αυτού θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Επισκοπής του Δήμου Χερσονήσου, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 26-27-28 Αυγούστου 2022, 18:00-00:30.

Στα πλαίσια του 3ημέρου των εκδηλώσεων (διάχυτες σε όλο τον οικισμό της Επισκοπής, αλλά και σε άλλα χωριά ) θα παρουσιαστούν παγκρήτιες συλλογικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, θα απονεμηθούν νέα σήματα σε προϊόντα και θα υπογραφούν – μεταξύ ευρωπαϊκών φορέων συμφωνίες συνεργασιών για τοπική ανάπτυξη και οργάνωση χωριών και τομέων.

Επίσης, θα παρουσιαστούν οι δυναμικές της περιοχής και της τοπικής της κουζίνας, θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες συζητήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις αναψυχής, εργαστήρια για παιδιά κ.α..

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσα από τον θεσμό αυτό επιδιώκεται η κατανόηση και επαναπροσέγγιση, η διαφύλαξη, προστασία, αξιοποίηση, στήριξη, ανάδειξη και προώθηση της κρητικής διατροφής, του πολιτισμού της, των προϊόντων της αλλά και ευρύτερα της κρητικής υπαίθρου.

Επιδιώκεται επίσης η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων της ευρύτερης περιοχής διοργάνωσης του θεσμού, των τοπικών παραγωγικών συστημάτων, της τοπικής μικροεπιχειρηματικότητας, των τοπικών συλλογικοτήτων καθώς και της τοπικής κοινωνίας.

Ακόμη, επιδιώκεται η σύνδεση του περιεχομένου και των στόχων του θεσμού με τις σύγχρονες βιώσιμες προσεγγίσεις για νέα πρότυπα ζωής και κατανάλωσης, για νέα -από το παρελθόν εμπνευσμένα και ορμώμενα- μοντέλα τοπικής ανάπτυξης και παραγωγής, την τοπική οικονομία, τη μικρή επιχειρηματικότητα, κυρίως όμως τη σύνδεση όλων αυτών με την Πολιτισμική Ταυτότητα του τόπου.

Η ενέργεια αυτή γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «Ανάδειξη – Στήριξη του Συστήματος: “Κρητική διατροφή”, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ η διοργάνωση του θεσμού στηρίζεται επίσης από το Δήμο Χερσονήσου.

Στόχος είναι η διοργάνωση του 1ου αυτού θεσμού να λειτουργήσει πιλοτικά και υποδειγματικά για τις επόμενες διοργανώσεις.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon