Στο Ηράκλειο βρίσκεται από χθες το πρωΐ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μένδωνη, με επίκεντρο μια σειρά από έργα πολιτισμού τα οποία εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί για να εκτελεστούν στην Κρήτη…

Στο Ηράκλειο βρίσκεται από χθες το πρωΐ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μένδωνη, με επίκεντρο μια σειρά από έργα πολιτισμού τα οποία εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί για να εκτελεστούν στην Κρήτη.
Η κ. Μενδώνη σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στον περιβάλλοντα χώρο της Κνωσού, ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια δεν είπε ποτέ ότι λόγω της κατάστασης που βρίσκεται, το μνημείο δεν θα μπει στον κατάλογο της UNESCO.
«To υπουργείο Πολιτισμού έχει καταθέσει το φάκελο για τη σειριακή εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων. Από ‘κει και πέρα, το μεγαλύτερο ή το πιο γνωστό από τα ανάκτορα είναι της Κνωσού» είπε η Λίνα Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι ανεξάρτητα από την ένταξη, ο περιβάλλων χώρος δεν είναι αυτός ο οποίος αρμόζει σε ένα μνημείο.
«Για το λόγο αυτό, τον περασμένο Μάρτιο, από κοινού με τον περιφερειάρχη και με το δήμαρχο είπαμε ότι ο περιβάλλων χώρος πρέπει να βελτιωθεί, διότι αυτό θα βοηθήσει σε κάθε περίπτωση στην αξιολόγηση της συγκεκριμένης εγγραφής» επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Για την Κρήτη η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και πολιτιστικό πλούτο, και πως η τριήμερη επίσκεψή της είναι ένα follow up σε ό,τι αφορά ζητήματα που έχουν αποφασιστεί και που δρομολογούνται εξελίξεις.
Η κ. Μενδώνη σε ό,τι αφορά το οθωμανικό «φιρμάνι» και όσα έχουν προκύψει σχετικά με το θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, είπε ότι «η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο τουλάχιστον η Ελλάδα, το υπουργείο Πολιτισμού και εγώ προσωπικά, έχουμε πει από το 2000. Ξέρουμε ότι δεν υπήρχε φιρμάνι, αυτό για εμάς είναι δεδομένο», ανάφερε.
Παράλληλα επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πολύ συστηματικό πρόγραμμα, κινείται μεθοδικά και πάρα πολύ προσεκτικά» και πως στο θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα «έχει πετύχει τα περισσότερα από όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ή τουλάχιστον από το 1982 όταν το θέμα ετέθη για πρώτη φορά από τη Μελίνα Μερκούρη».
Η κ. Μενδώνη θα βρίσκεται στην Κρήτη έως και τις 7 Ιουνίου, πραγματοποιώντας τριήμερη επίσκεψη στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου. Νωρίτερα σήμερα συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Νικολάου στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
Σήμερα Πέμπτη 6/6 θα παραβρεθεί και θα κάνει χαιρετισμό στο σεμινάριο «Cultural Heritage School 3», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ θα έχει και σύσκεψη για το Δικταίο ‘Αντρο, στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Σε ό,τι αφορά το Δικταίο ‘Αντρο και την πιθανότητα αναστολής λειτουργίας του σπηλαίου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για το έργο της βελτίωσης της προσβασιμότητας και αναβάθμισης των υποδομών, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι στόχος είναι να επικεντρώσουν στις πραγματικές ανάγκες του έργου, διότι όπως επισήμανε «το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και ήδη έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις».
«Αναλόγως θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε και το βέβαιο είναι ότι, όταν το έργο αυτό γίνει, το αποτύπωμά του, όχι το πολιτιστικό μόνο, το οικονομικό του αποτύπωμα θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Κρήτη και κυρίως για το Λασίθι και τον συγκεκριμένο δήμο» πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.
Τέλος κατέληξε ότι «πρέπει να σταθμίσουμε εάν θέλουμε το έργο να υλοποιηθεί στην ώρα του, εάν θέλουμε να απορροφηθούν και να μη χαθούν οι πόροι των 16 περίπου εκατομμυρίων που έχουν δεσμευτεί από το υπουργείο Πολιτισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».
Η κ. Μενδώνη, σήμερα Πέμπτη 6/6 θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο Καστέλι Ηρακλείου, ενώ την Παρασκευή 7/6 θα παραστεί σε σύσκεψη για την ΟΧΕ Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και σε σύσκεψη στον Δήμο Ηρακλείου για την Προγραμματική Σύμβαση για τα Ενετικά Τείχη.