cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 18.05 2024

Γιορτές με Αμερικανούς στρατιώτες θα κάνουν στα Χανιά

Κάθε φορά που Αμερικανικό πλοίο πιάνει λιμάνι στη Σούδα, μεθυσμένοι στρατιώτες δημιουργούν προβλήματα, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς της ετεροδικίας, με το οποίο δικάζονται από τη χώρα τους, και όχι στην Ελλάδα που διαπράτουν το αδίκημα…

Γιορτές με Αμερικανούς στρατιώτες θα κάνουν στα Χανιά

Δεν πέρασαν πολλές ημέρες που η πόλη των Χανίων μετατράπηκε για άλλη μια φορά σε ένα πεδίο εκτόνωσης του αμερικανικού στόλου, με τα φαινόμενα βίας τους τραμπουκισμούς μέχρι και σε ανήλικες μαθήτριες, και όπως έγινε γνωστό, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ “USS Gerald Ford“ επιστρέφει στη Βάση της Σούδας για μερικές μέρες.

Το αεροπλανοφόρο έδεσε το πρωί της Τρίτης 26 Δεκεμβρίου στη ναυτική βάση της Σούδας, στην προβλήτα Κ14 στο Μαράθι και θα βρίσκεται εκεί μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 6.000 στρατιώτες βρίσκονται αυτές τις μέρες στα Χανιά για λόγους αναψυχής, και μάλιστα σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως η πόλη θα έχει κίνηση από ντόπιους και επισκέπτες.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν Χανιώτικες ιστοσελίδες, η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή με αυξημένες περιπολίες, καθώς στην πρόσφατη επίσκεψη του αεροπλανοφόρου, είχαν καταγραφεί, όπως γίνεται σχεδόν πάντα, περιστατικά όπου μεθυσμένοι στρατιώτες επιτίθενται λεκτικά και σωματικά σε πολίτες, ενώ συχνά βιαιοπραγούν και μεταξύ τους.

Ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε και στις αρχές Δεκεμβρίου όταν είχε ξαναβρεθεί στη Σούδα το εν λόγω αεροπλανοφόρο, όταν μεθυσμένος στρατιώτης επιτέθετηκε σε πολίτη και σε δύο ανήλικες.

Είναι σχετικά πρόσφατο και το γεγονός της εισβολής τεσσάρων ΑμερικανοΝΑΤΟικών του πληρώματος “Harry S. Truman” τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου 2022 σε ξενοδοχείο της πόλης, όπου διέμενε η οικογένεια 14χρονου κοριτσιού, παραβιάζοντας την πόρτα του δωματίου όπου βρισκόταν εκείνη τη στιγμή μόνη της η μαθήτρια.

Αντιδράσεις

Την παρουσία του αεροπλανοφόρου καταγγέλλει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, καλώντας τον χανιώτικο λαό και τη νεολαία, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε ξεσηκωμό απέναντι στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην μετατροπή της πόλης μας σε μόνιμο σημείο στάθμευσης του ΝΑΤΟϊκού στόλου.

Από τη μεριά της η Πρωτοβουλία Αντίστασης υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της ότι «η δεύτερη επίσκεψη του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ, όπως και κάθε διευκόλυνση, στήριξη ή εμπλοκή στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, αποτελούν προσβολή για τον ειρηνικό και δημοκρατικό λαό των Χανίων. Η πολιτική βαθέματος της εξάρτησης και εμπλοκής της χώρας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών δεν έχει να προσφέρει τίποτα στα συμφέροντα του λαού».

Ετεροδικία

Οι δράστες παραβατικών περιστατικών, πέρα από τις προβλέψεις της υφιστάμενης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, προστατεύονται και από τη συμφωνία της αμοιβαίας (μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ) ετεροδικίας (2003), που αποτελεί μια σαφή επέκταση και εμβάθυνση της υποτέλειας της χώρας.

Ουσιαστικά, μέσω αυτής, παρέχεται καθεστώς ασυλίας για τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Μόνο οι ΗΠΑ είναι αρμόδιες να τιμωρήσουν “πειθαρχικά” ή και να παράσχουν κάλυψη στους υπηκόους τους, στελέχη των υπηρεσιών και των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν διαπράττουν κάποιο ποινικό αδίκημα στη χώρα μας.

Είναι ενδεικτικό του ετεροβαρούς (υπέρ του προσωπικού των ΗΠΑ) προσανατολισμού αυτών των συμφωνιών το γεγονός όπου δεν μπορεί Έλληνας πολίτης να ζητήσει αποζημίωση ή και αστική αποζημίωση για πράξεις ή παραλείψεις των Αμερικανών στρατιωτικών.

Αν για παράδειγμα Αμερικανός στρατιωτικός “σπάσει” ένα κατάστημα στα Χανιά ή οπουδήποτε αλλού εντός της επικράτειας, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα απαιτήσει αποζημίωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν κράτος και όχι από τον δράστη.

Πάντως, αυτό το καθεστώς βοήθησε και δύο Βρετανούς στρατιώτες όταν τον Νοέμβριο του 2017 επιτέθηκαν και τραυμάτισαν σοβαρά έναν 37χρονο στο κέντρο των Χανίων. Τότε η δίκη είχε αναβληθεί, οι στρατιώτες αναχώρησαν με το πλοίο όπου υπηρετούσαν, και αργότερα δικάστηκαν ερήμην. Κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε 18μηνη φυλάκιση, με διετή αναστολή, ωστόσο πρακτικά ποτέ δεν λογοδότησαν.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon