Συγχωνεύσεις τμημάτων και κατάργηση ειδικοτήτων στα σχολεία του Ηρακλείου, ενώ ο πληθυσμός… αυξάνεται! Γιατί να επενδύσεις στην παιδεία όταν μπορείς να επενδύσεις στην σύγχρονη εκδοχή της: την ιδιωτική εκπαίδευση;

Φαίνεται πως η Κρήτη, το μοναδικό μέρος της Ελλάδας όπου ο πληθυσμός σημείωσε μια μικρή αύξηση 0,2%, τιμωρείται κατάλληλα: με συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία και κατάργηση ειδικοτήτων. Γιατί, πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το παράδοξο, να μεγαλώνει ο πληθυσμός και να μικραίνουν τα σχολεία;
Σήμερα, λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου, κυρίως αυτοί των ΕΠΑΛ που ως γνωστόν είναι ειδικά προορισμένα να “ακρωτηριάζονται” κάθε τόσο, θα διαμαρτυρηθούν για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις ειδικοτήτων. Γιατί, βέβαια, όταν οι μαθητές αυξάνονται, το πιο λογικό είναι να μειώσεις τα σχολεία τους, ώστε να χωρέσουν όλοι καλύτερα στις ιδιωτικές σχολές.
Η κατάσταση είναι απλή: μαθητές που δεν βρίσκουν θέση στα ΕΠΑΛ καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο να παρατήσουν την εκπαίδευσή τους ή να πληρώσουν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Η ιδιωτική εκπαίδευση ευχαριστεί θερμά!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τεχνικά σχολεία του Ηρακλείου, που με τις συγχωνεύσεις οδηγούν τους μαθητές σε ένα νέο επαγγελματικό μονοπάτι: αυτό του αδιεξόδου.
Οι γονείς αναρωτιούνται πώς θα συνδυάσουν τις αυξημένες σχολικές ανάγκες με τις μειωμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχει πάντα χώρος στην αγορά εργασίας για… άνεργους.
Οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Όλο και λιγότεροι καθηγητές, όλο και λιγότερα σχολεία, όλο και περισσότερα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Άλλωστε, γιατί να επενδύσεις στην παιδεία όταν μπορείς να επενδύσεις στην σύγχρονη εκδοχή της: την ιδιωτική εκπαίδευση;
Και η μικρή, αλλά σημαντική αύξηση του πληθυσμού της Κρήτης; Τι πειράζει; Ας μείνει κι αυτή χωρίς σχολεία!