cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Η παρουσίαση των εθνικών προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη

Αχτσιόγλου και Σπίρτζης παρουσιάσαν στο κοινό του Ηρακλείου τις 6 Εθνικές Προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και αρκετές παρεμβάσεις από φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η παρουσίαση των εθνικών προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηρακλείου, με καλεσμένους ομιλητές την Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών και τον Χρήστο Σπίρτζη, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας εξειδίκευσης των Εθνικών Προτεραιοτήτων, που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας συμμετείχαν και αρκετοί κοινωνικοί φορείς. Το παρόν φυσικά έδωσαν και οι 3 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Αίσθηση έκανε όμως και η μεγάλη συμμετοχή αλλά και οι σημαντικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, το παρόν στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (Π.Ε.Δ.Κ.), Γιάννης Κουράκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ιωάννης Σέγκος, ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης.

Στις ομιλίες τους οι τομέαρχες του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσαν το όραμα και τις Εθνικές Προτεραιότητες του κόμματος οι οποίες είναι:

  1. Πρώτη εθνική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσηςΕπανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.
  2. Δεύτερη εθνική προτεραιότητα η ενίσχυση του εισοδήματος – Αύξηση κατώτατου στα 800 – Αφορολόγητο στις 10.000 για όλους.
  3. Τρίτη εθνική προτεραιότητα είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους.
  4. Η τέταρτη εθνική προτεραιότητα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση.
  5. Πέμπτη εθνική προτεραιότητα είναι ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος.
  6. Έκτη εθνική προτεραιότητα είναι η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.

Τόσο στις ομιλίες τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Χρήστος Σπίρτζης, όσο και στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αναφέρθηκαν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Κρήτη. Ασφαλώς και δεν παρέλειψαν να κάνουν ειδικές αναφορές στο νομοσχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, αλλά και στις υποκλοπές.

Ειδικά ο κύριος Σπίρτζης ανέλυσε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και την δική του… περίπτωση παρακολούθησης, ενώ αναρωτήθηκε γιατί άραγε η ΕΥΠ να παρακολουθούσε τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, πετώντας και ένα “καρφί” για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Μιας και έχουν περάσει από τα χέρια του και αρκετά από τα μεγάλα έργα υποδομών που είτε υλοποιούνται, είτε βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης δεν θα γινόταν να παραλείψει και την κριτική του στον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται το θέμα του ΒΟΑΚ αλλά και του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι.

Για τον ΒΟΑΚ αναρωτήθηκε ο κ. Σπίρτζης τι έχει γίνει στην ΠΕ Ρεθύμνου και πόσα ρουσφέτια “έπεσαν” ώστε να αλλάξει η χάραξη του δρόμου εκεί, ενώ καυτηρίασε και το γεγονός ότι πρακτικά η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα επί 3,5 χρόνια στο θέμα του ΒΟΑΚ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα και την Κρήτη ως την πλέον αδικημένη περιφέρεια της Ελλάδας.

Στο θέμα του νέου αεροδρομίου τόνισε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του θα στοιχίσουν πολύ στην Κρήτη και τους πολίτες της ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου.

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας μάλιστα και ως “θεσμική κατάπτωση” την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Στην ομιλία της αναφέρθηκε λεπτομερώς και με κοστολογημένες προτάσεις για το ζήτημα της ακρίβειας και ενέργειας, ενώ καυτηρίασε και την στάση Μητσοτάκη – Σταϊκούρα στο θέμα των τραπεζών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει αντί να κάνει παρακάλια

Από την πλευρά τους οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στάθηκαν οι περισσότεροι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία σχετίζονται τόσο με το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και τους τρόπους αντιμετώπισης της, όσο και σε άλλα πιο σοβαρά όπως για παράδειγμα το ζήτημα με τους σεισμόπληκτους.

Αρκετοί στάθηκαν και στον τρόπο που ασκείται η εξουσία όπου κάθε απόφαση και κάθε χρηματοδότηση πρέπει να περνάει από το κράτος των Αθηνών με αποτέλεσμα ακόμα και για μικρά και καθημερινά ζητήματα οι απλές λύσεις να σέρνονται για καιρό.

Από τους περισσότερους βέβαια τέθηκε ασφαλώς και το ζήτημα δημοκρατίας, δηλαδή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ζήτημα με το οποίο “άνοιξε” την τοποθέτηση του ο κύριος Περιφερειάρχης. Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και ο κ. Αρναουτάκης, έθεσαν και την ανάγκη για προοδευτικές συνεργασίες.

Σχεδόν όλοι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και ο κ. Σπίρτζης, έθιξαν επίσης και το ζήτημα που προέκυψε με την την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκροτήσεως της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των Δήμων, ενώ αντίθετα έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις κατά το σκέλος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των δημοτικών εκλογών περίοδο (έτους 2019), κάνοντας λόγο για “ράπισμα των επιλογών Μητσοτάκη – Θεοδωρικάκου που νόθευσαν τη βούληση του λαού”

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon