cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Μ. Αντωνακάκη: Σοβαρά τα πρόβληματα στην εστίαση

Όποιος κυκλοφορεί στο Ηράκλειο, μπορεί να καταλάβει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εστίαση είναι τεράστια και μαζικά…

Μ. Αντωνακάκη: Σοβαρά τα πρόβληματα στην εστίαση
Η Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή

Τα οποία και περιγράφονται με τον καλύτερο τρόπο από την πρόεδρο του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη – Χαλβατζή.

Η οποία σε σχετικό κείμενο της μεταξύ άλλων επισημαίνει:

Τους τελευταίους μήνες η εστίαση βιώνει μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από αυτό της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται αποκλιμάκωση της τάξης του 47 % στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο.  Από 436 ευρώ που ήταν η τιμή της μεγαβατώρας τον Αύγουστο έπεσε σε 232,6 τον Οκτώβριο, ενώ από το ιστορικό υψηλό των 697 ευρώ / MWh που είχε φθάσει το ρεύμα στις 31 Αυγούστου, τις προηγούμενες ημέρες πλησίασε ακόμη και τα 100 ευρώ (107 ευρώ/MWh) στις 30 Οκτωβρίου. Παρά την αποκλιμάκωση ωστόσο των τιμών, οι επιχειρήσεις πληρώνουν πιο ακριβά (σχεδόν διπλάσιο κόστος ) απ’ ότι το καλοκαίρι που υπήρχε ιστορικό υψηλών τιμών, οι οποίες σημειώνεται ότι είναι κατ’ εξοχήν ενεργοβόρες.

Το όριο των 2000Kw αποσυνδέει απ’ την κάλυψη το 90% των επιχειρήσεων εστίασης.  

Και το χειρότερο είναι πως αυτό επιλέγεται την χειρότερη στιγμή, στο ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου. Η μορφή της κρίσης πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο πληθωρισμός μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και εξαϋλώνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.  Αποτέλεσμα είναι η υπερχρέωση ,το ιδιωτικό χρέος να έχει γιγαντωθεί ,οι επιχειρήσεις εστίασης διατίθενται προς πώληση σε εξευτελιστικές τιμές  ενώ πλέον ορατά είναι και τα λουκέτα.

Το σενάριο της απεργίας εξετάστηκε σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο αλλά ομόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πανεθνική ημέρα δράσης και τα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα επιγραμματικά ο κλάδος έχει μια σειρά προτάσεων για ζητήματα που κυρίως δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος (πνευματικά δικαιώματα  ,ωράριο db,εργασιακα,αιγιαλός) χωρίς όμως στήριξη στο ενεργειακό φοβάμαι πως ο κλάδος θα καταρρεύσει

Το ενεργειακό είναι κυρίαρχο γιατί η διακοπή παροχής ρεύματος σημαίνει οικονομικό θάνατο.

Για αυτό κ είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν τα παρακάτω:

Χρηματοδότηση – ρευστότητα

  • Επιστρεπτέες προκαταβολές ως μόνιμο μέτρο χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
  • Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας.
  • Αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

➢ Ανάσχεση διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους

  • Αναθεώρηση του Πτωχευτικού Κώδικα, αφαίρεση από το ιδιωτικό χρέος όλων των

προστίμων και των τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί, διαγραφή μέρους του

κεφαλαίου για το χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας.

  • Επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις των 240 δόσεων.
  • Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.
  • Προσαρμογή – μείωση των τραπεζικών προμηθειών (ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρεώσεις, έξοδα κίνησης στο e-banking , πληρωμών προς ΔΕΚΟ κλπ) στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
  • Δυνατότητα νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων οφειλών προς ΟΤΑ που θα δημιουργηθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης.
  • Αναστολή πλειστηριασμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση
  • Άρση της δυνατότητας των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας να προβαίνουν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

➢ Ενεργειακή κρίση και άνοδος του ενεργειακού κόστους

  • Μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να μειωθούν οι τελικές τιμές κατανάλωσης.

Φορολογικά ζητήματα

  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon