cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Μα να καεί πάλι το νότιο Ρέθυμνο;

Το νότιο Ρέθυμνο πλήττεται συνεχώς από επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια και τι κάνει για αυτό η πολιτεία τόσα χρόνια;

Μα να καεί πάλι το νότιο Ρέθυμνο;

Την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σπηλίου του Δήμου Αγ. Βασιλείου και τη δημιουργία δύο νέων ζητούσε ο Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου 10 ημέρες πριν.

Ειδικά και με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη περιοχή του Ροδάκινου, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, είχε εκφράσει πριν λίγες ημέρες την ανάγκη αναβάθμισης του πυροσβεστικού κλιμακίου Σπηλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, σε σταθμό Δ τάξης και την δημιουργία δύο νέων πυροσβεστικών κλιμακίων.

Ο κ. Ταταράκης είχε μάλιστα στείλει και επιστολή προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, μέσω της οποίας μεταφέρει ένα διαχρονικό και πάγιο αίτημα για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σπηλίου σε πυροσβεστικό σταθμό Δ τάξης ώστε «να δύναται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο που επιτελεί το κλιμάκιο Σπηλίου σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου», καθώς και την δημιουργία δύο πυροσβεστικών κλιμακίων.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Αγίου Βασιλείου κατατάσσεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στους πλέον πυρόπληκτους δήμους της χώρας.

Πλήττεται συνεχώς από επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.

Παρόλα αυτά, στην πρόσφατη κατανομή έκτακτης επιχορήγησης σε 49 δήμους της χώρας οι οποίοι έχουν περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές, δεν συμπεριελήφθη ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, παρά το γεγονός ότι έχει πληγεί από επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια με ανυπολόγιστες συνέπειες και χαρακτηρίζεται ένας από τους πιο πυρόπληκτους δήμους της χώρας και καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική έκταση (ολόκληρο το νότιο Ρέθυμνο), στα όρια του οποίου υπάρχουν δύσβατες περιοχές, πνέουν δυνατοί άνεμοι, έχει δασώδης εκτάσεις και περιοχές Natura και βέβαια το ειδικής προστασίας και φυσικού κάλλους Φοινικόδασος του Πρέβελη, όπως σημείωνε και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου στην σχετική επιστολή του.

Και τι έγινε; Τίποτα δεν έγινε, ως συνήθως. Ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε κάποια στιγμή και τι αντιπυρικά έργα έχουν κάνει. Θυμάμαι τον κύριο υπουργό, για την φοβερή μεταγραφή από την Κύπρο μιλώ, να μας λέει πως φέτος ειδικά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Έχει γίνει φοβερή δουλειά και άλλα τέτοια ωραία, θεωρητικά και πάντα με περισπούδαστο ύφος.

Και το αποτέλεσμα το βλέπουμε ξανά στις οθόνες μας… Καλά όχι ακριβώς στις οθόνες μας μιας και τα μεγάλα ΜΜΕ και τα λοιπά μέσα της λίστας Πέτσα “παίζουν” φωτιές μόνο όταν δεν θίγονται τα συμφέροντα αυτών που “αγαπάνε”. Τώρα τι να κάνουμε…

Εξάλλου γιατί να δίνουμε τζάμπα λεφτά και να αγοράζουμε πυροσβεστικά οχήματα, να προσλαμβάνουμε πυροσβέστες και να ξοδεύουμε χρήμα για να σβήνουμε φωτιές όταν απλά μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα από το 112 που να ενημερώνει για την φωτιά και μετά ο κόσμος να τρέχει να σωθεί από φωτιές, από νεροποντές και γενικά πάσης φύσεως καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Μέσα στην πανδημία ξοδεύτηκε και τόσο χρήμα για να μάθουμε την… “ατομική ευθύνη” ενώ μετά με τις φωτιές που έκαψαν την μισή Εύβοια μάθαμε και την… κουλτούρα εκκενώσεων. Οπότε το σχέδιο είναι απλό… “τρεχάτε να σωθείτε”, μόνοι σας όμως ε και μην γκρινιάζετε διότι η γκρίνια κάνει κακό και στις επενδύσεις, στον τουρισμό κλπ κλπ…

Και αφού η περιοχή του Αγίου Βασιλείου στο νότιο Ρέθυμνο έχει καεί ξανά στο παρελθόν αρκετές φορές, ήταν να καεί ξανά τώρα πάλι. Φυσούσε κιόλας πολύ, οπότε… μπορεί να περνούσε και κανένα από αυτά τα νέα ιπτάμενα φλεγόμενα πουλιά, ξέρετε από αυτά που είχαν βάλει και τις φωτιές στην Αττική πριν μερικές εβδομάδες.

Υπάρχει και θάλασσα εκεί, οπότε κάποια στιγμή θα σβήσει και η φωτιά. Ε, στην συνέχεια μπορεί να φυτρώσουν και τίποτα ανεμογεννήτριες καλές εκεί και όλα καλά. Τι τσάμπα την κάνουμε την σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα; Οι Γερμανοί θέλουν τώρα και ρεύμα… οπότε γιατί εκτός από μπίρες να μην τους σερβίρουμε τώρα και ρεύμα; Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω… αλλά παιδιά έτσι γίνονται οι δουλίτσες στο Ελλαδιστάν της Μεσογείου.

Πάντως να πούμε πως ο φίλος μας ο Μακρόν μας ευχαρίστησε για συνδρομή μας μετά από την αποστολή βοήθειας δύο Canadair για τις φωτιές στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ε, να ευχαριστήσουμε και εμείς με την σειρά μας τη θάλασσα που σβήνει τις φωτιές στη χώρα μας τα 2 τελευταία χρόνια. Μαζί με τους περίπου 4.000 μαυροφορεμένους πυροσβέστες που παλεύουν με τα πενιχρά μέσα που έχουν. Υπήρχαν και κάτι άλλοι συμβασιούχοι πυροσβέστες αλλά αυτούς τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις περσινές φωτιές τους δείραμε και τους καταβρέξαμε… έτσι για το “καλό”.

Που να μάθετε και πόσα έδωσε φέτος το κράτος στα Δασαρχεία της χώρας για να προετοιμαστούν για τις πυρκαγιές…

Άντε και καλό Σαββατοκύριακο παιδιά…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon