cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 18.05 2024

Μέγαρο Κοθρή: Σύμβαση για τη μελέτη επανάχρησης ως Δημοτική Πινακοθήκη

Υπεγράφη η σύμβαση για τη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του ιστορικού κτιρίου του Μεγάρου Κοθρή-Λιοπυράκη, με στόχο να στεγαστεί εκεί η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου…

Μέγαρο Κοθρή: Σύμβαση για τη μελέτη επανάχρησης ως Δημοτική Πινακοθήκη

Αυτοψία στο Μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη στη συμβολή των οδών 25ης Αυγούστου και Επιμενίδου, πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, μετά και την υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του ιστορικού κτηρίου ως Δημοτική Πινακοθήκη.

Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη, υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και εκπρόσωπο των μελετητών, ο δήμαρχος Ηρακλείου είχε τη δυνατότητα να συζητήσει επί τόπου θέματα αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης και αξιοποίησης του ιστορικού κτηρίου.

Το κτίριο αναμένεται να φιλοξενήσει έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Ηρακλείου καθώς και περιοδικές θεματικές και ατομικές εκθέσεις. Επιπλέον προβλέπεται η λειτουργία καταστήματος – art cafe, συναφούς με το θέμα του εκθεσιακού χώρου.

Το μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη αποτελεί το κορυφαίο δείγμα κτίσματος του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού με πλήθος στοιχείων του ρομαντικού νεοκλασικισμού στο Ηράκλειο. Χρονολογείται στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα και φέρει τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού. 

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο Ηρακλείου για 30 έτη προκειμένου να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ως Δημοτική Πινακοθήκη. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση ο Δήμος ανέλαβε τη δαπάνη των μελετών και των εργασιών αποκατάστασης του μεγάρου. 

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης ανέρχεται στα 655.000 ευρώ και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 18 μήνες.  

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon