cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Οι “Πράσινοι Χανιών” για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό Ακρωτηρίου

Λάθος, το οποίο πρέπει άμεσα να διορθωθεί, χαρακτηρίζουν οι Πράσινοι Χανίων την επιμονή της δημιουργίας αντλιοστασίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην παραλία της Παχιάς Άμμου στο Σταυρό Ακρωτηρίου…

Οι “Πράσινοι Χανιών” για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό Ακρωτηρίου

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι “Πράσινοι Χανίων”, μέλος της «Συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ», για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό Ακρωτηρίου, χαρακτηρίζοντάς το λάθος, το οποίο πρέπει άμεσα να διορθωθεί.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η παραλία της Παχιάς Άμμου στο Σταυρό εκτός από μια θαυμάσια παραλία κολύμβησης που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιους, αποτελεί και παραλία ωοτοκίας της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta που απειλείται με εξαφάνιση, φωλιές της οποίας είχαν εντοπιστεί και το προηγούμενο καλοκαίρι.

Η δημιουργία αντλιοστασίου σε αυτό το χώρο απειλεί τόσο τους κολυμβητές όσο και τη θαλάσσια χελώνα.

Οι Πράσινοι Χανίων καλούν τη δημοτική αρχή να αλλάξει το σχεδιασμό της λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη σημασία της περιοχής όσο και τη γνώμη των ανθρώπων της περιοχής και των χιλιάδων πολιτών που υπέγραψαν σχετικό ψήφισμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Πράσινους, εκτός από τη χωροθέτηση του αντλιοστασίου σε άλλη περιοχή μακριά από την παραλία της Παχιάς Άμμου, η δημοτική αρχή, οι τοπικοί φορείς και η κυβέρνηση οφείλουν να φροντίσουν για την ένταξη της περιοχής του Σταυρού στο δίκτυο των προστατευόμενων ευρωπαϊκών οικοτόπων NATURA 2000.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, η περιοχή αυτή προβλεπόταν να ενταχθεί σε αυτό το δίκτυο προστασίας, κάτι που τελικά δεν έγινε για λόγους που είχαν να κάνουν με τη χρήση της γειτονικής περιοχής του Στρογγυλού Κεφαλιού στη διαχείριση των απορριμμάτων των Χανίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Η ένταξη της περιοχής του Σταυρού στο δίκτυο NATURA 2000 θα συμβάλει στην προστασία της σημαντικής αυτής περιοχής, στη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων προστασίας και με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με αφορμή μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών (8 Ιουνίου), καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν στην προστασία των Ωκεανών και της θάλασσας εγκαταλείποντας τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων στη θάλασσα που απειλούν να δηλητηριάσουν τη θαλάσσια ζωή και τη διατροφή μας,

να κηρύξουν προατατευόμενη περιοχή τη θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής τάφρου,

να αποτρέψουν καταστροφικές επενδύσεις τσιμεντοποίησης στις ακτές,

να πάρουν μέτρα ενάντια στην πλημμυρίδα του πλαστικού που καταλήγει στη θάλασσα.

Η ενεργοποίηση και η δράση των πολιτών παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της παραλίας του Σταυρού, της θάλασσας και της φύσης κι αποτελεί ελπίδα και παρακαταθήκη για το μέλλον».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon