cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης για τα ανεπιτήρητα ζώα

Με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη του αντιδημάρχου Κισσάμου για παράβαση καθήκοντος έπειτα από καταγγελία καταστροφής καλλιεργειών από αδέσποτο κοπάδι αιγοπροβάτων…

Παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης για τα ανεπιτήρητα ζώα

Σε βραχνά εξελίσσεται για τους αγροτικούς δήμους της Κρήτης το πρόβλημα με την αδεσποτία των παραγωγικών ζώων. Η πρόσφατη σύλληψη του αντιδημάρχου Κισσάμου για παράβαση καθήκοντος έπειτα από καταγγελία καταστροφής καλλιεργειών από αδέσποτο κοπάδι αιγοπροβάτων, ώθησε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, να πάρει θέση για το ζήτημα.

Με έγγραφό της προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αλλά και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ζητά την αυτονόητη αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας και την απαλλαγή των ΟΤΑ από την αρμοδιότητα περισυλλογής των ανεπιτήρητων ζώων, «δικαιώνοντας τις ενέργειες της Δημοτικής αρχής Κισσάμου η οποία από την πρώτη στιγμή ζήτησε νομοθετικές λύσεις για το θέμα με σχετικά έγγραφα στα αρμόδια Υπουργεία».

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, «με δεκάδες παρεμβάσεις της Δημοτικής αρχής σε βουλευτές και σε συσκέψεις σχετικές με το θέμα, έχει επισημανθεί ότι, η αδεσποτία των παραγωγικών ζώων ήταν, είναι και θα εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και βραχνάς για τους αγροτικούς δήμους όπως ο δικός μας, το οποίο δεν επιλύθηκε με τις μέχρι τώρα άτολμες νομοθετικές ρυθμίσεις».

«Διατηρούμε την ελπίδα ότι το θέμα θα εξεταστεί αρμοδίως με την θέσπιση αποτελεσματικότερων μέτρων, με την ανάθεση των σχετικών καθηκόντων περισυλλογής των ανεπιτήρητων ζώων σε ειδικευμένες δομές και υπηρεσίες», καταλήγει η ΠΕΔ Κρήτης.

Σύλληψη αντιδημάρχου

Το απόγευμα της Δευτέρας, το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου έγινε αποδέκτης δεκάδων τηλεφωνικών καταγγελιών, που αφορούσαν στην «επέλαση» περισσότερων από 200 προβατοειδή από μποστάνια και ελαιώνες και την πρόκληση μεγάλων ζημιών στις περιουσίες των κατοίκων στην περιοχή Τρία Αλώνια.

Η αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα και στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί του Τμήματος Κισσάμου αλλά και των ΤΑΕ, οι οποίοι και εντόπισαν το ανεπιτήρητο ποίμνιο που αποτελούνταν από 250 περίπου αιγοπρόβατα, ενώ διαπιστώθηκε ότι περίπου 80 από αυτά δεν είχαν την απαραίτητη σήμανση.

Ο ιδιοκτήτης των υπόλοιπων ζώων ταυτοποιήθηκε και αναζητείται από τους αστυνομικούς, ενώ πρόκειται για μέλος οικογένειας κτηνοτρόφων, που απασχολούν συνέχεια τις αρχές.

Για το συμβάν ενημερώθηκε η Εισαγγελία η οποία έδωσε εντολή να συλληφθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για παράβαση καθήκοντος και αφού οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, του ασκήθηκε η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, και αφέθηκε ελεύθερος αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon