cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Προχωρά ο σχεδιασμός για θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Κρήτη

Παρουσιάστηκε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και οι θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν να χωροθετηθούν αιολικά πάρκα στην Κρήτη – Η συνολική δυναμική για την Κρήτη αφορά σε 5 αιολικά πάρκα…

Προχωρά ο σχεδιασμός για θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Κρήτη

Η πρόταση για τη χωροθέτηση πέντε θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη, με τέσσερα από αυτά να αφορούν στην Π.Ε. Χανίων, παρουσιάστηκε σε ημερίδα για το πρόγραμμα με θέμα τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που πραγματοποιείται στον Δήμο Χανίων.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Θεοχάρης Τσούτσος παρουσίασε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό καθώς και τις θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν να χωροθετηθούν αιολικά πάρκα στην Κρήτη. 

Τα σημεία που προτείνει το Πολυτεχνείο Κρήτης από τα οποία θα επιλεγούν τα 5 για θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι τα εξής:

1. Κόλπος Κισσάμου

2. Ανατολικά Χερσονήσου Ροδωπού

3. Βόρεια Ακρωτηρίου

4. Νήσος Γαυδοπούλα

5. Βορειοδυτικά κόλπου Μεραμβέλλου

6. Διαμέσου Σητείας και Αγίου Νικολάου

7. Ζάκρος

8. Νότια Ιεράπετρας

9. Μεταξύ Ηρακλείου και Νήσους Ντία

10. Νότια Αγίας Γαλήνης

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι συγκεκριμένες θέσεις αποτελούν συνάρτηση άνω των 30 περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεταβλητών.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, «έχουμε δουλέψει πάνω από πέντε χρόνια σε αυτό. Ο στόχος είναι η προτεραιοποίηση συγκεκριμένων θέσεων  ώστε στο μέλλον ένας επενδυτής, να ξέρει για πού μπορει να κάνει αίτηση».

«Τώρα θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο όπου θα μελετήσουμε τις υποψήφιες θέσεις σε πραγματικές συνθήκες. Θα τις δούμε, θα προχωρήσουμε σε μετρήσεις και θα μελετήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις. Δεν αρκεί το καλό αιολικό δυναμικό, υπάρχουν και άλλα τα οποία εξετάζουμε όπως κατά πόσο παρενοχλεί την θέαση, την όχληση, και ποια είναι στάση των τοπικών πληθυσμών», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon