Κόκκινο καμπανάκι εκπέμπουν τα ψητοπωλεία του Ηρακλείου, τι σχολιάζει στο cretanews ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ψητοπωλείων του Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Εστίασης ν. Ηρακλείου, κ. Γιώργος Μαργαριτάκης;

Κόκκινο καμπανάκι εκπέμπουν τα ψητοπωλεία του Ηρακλείου καθώς σ΄ ένα χρόνο 7 έχουν κλείσει και 3 έχουν αλλάξει ιδιοκτησιακά χέρια. Αυτό εξομολογείται στο cretanews ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ψητοπωλείων του Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Εστίασης ν. Ηρακλείου, κ. Γιώργος Μαργαριτάκης.

Τα αγκάθια είναι πολλά όπως διαμηνύει, ενώ έκανε σαφές πως η κοινή γνώμη έχει διαστρεβλωμένη άποψη για τα ψητοπωλεία καθόσον οι πραγματικές αυξήσεις βρίσκονται στα βασικά τρόφιμα.
Ειδικότερα, τα ψητοπωλεία συνιστούν μια ειδική κατηγορία μαγαζιών εστίασης. Έχουν αρκετές πρώτες ύλες σε κρέας, πατάτες. Αλλά και τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλά εάν αναλογιστούμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα κρίνεται μείζονος σημασίας παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
Τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που σήμανε την αύξηση των τιμών σε ενέργεια, τα ψητοπωλεία δέχονται μια ανηλεή επίθεση από εξωτερικούς παράγοντες. Η ενέργεια πρωταγωνιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, το cretanews επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Εστίασης ν. Ηρακλείου, Γιώργο Μαργαριτάκη ο οποίος έκανε σαφή τα προβλήματα.
Ο κ. Μαργαριτάκης άσκησε δριμεία κριτική σε «κάποιους» που επιθυμούν να βάλουν στο στόχαστρο τα ψητοπωλεία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Νομίζω πως πολλές φορές βάζουν τα ψητοπωλεία στο στόχαστρο με σκοπό να μη δει ο κόσμος τις πραγματικές αυξήσεις. Πάω στο σούπερ μάρκετ και βλέπω το φιλέτο κοτόπουλο στα 9,90 ευρώ. Αναφέρουν τα ψητοπωλεία και γενικά για το χώρο της εστίασης χωρίς να υπάρχει μια διεξοδική έρευνα για τα ζαχαροπλαστεία, τα κρεοπωλεία. Και μπαίνει το σουβλατζίδικο και το ψητοπωλείο στο στόχαστρο».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων έχουν μπει στο στόχαστρο. Μας παίρνουν εταιρείες και μας λένε για αυξήσεις τιμών στα χοιρινά και στα κοτόπουλα. Το υγραέριο έχει φθάσει στα ύψη».
Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες εστίασης είναι η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει πως ο εργαζόμενος πρέπει να δουλεύει 5ημερο την εβδομάδα αλλά και το γεγονός πως οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν όρεξη να εργαστούν ως ψήστες.
«Επίσης, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τη νομοθετική ρύθμιση που πρεσβεύει ότι πρέπει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι της εστίασης 5 ημέρες. Εμένα το μαγαζί μου λειτουργεί 7 ημέρες. Με αναγκάζει ο νόμος να κλείσω το μαγαζί μου για μια μέρα. Τη μέρα που θα χάσει ο εργαζόμενος, ο ίδιος ο εργαζόμενος θα την ζητήσει ως επιπλέον υπερωρία. Πώς θα καλυφθεί η διαφορά αυτή; Σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να επισημάνουμε πως δεν υπάρχουν ψήστες. Η επόμενη γενιά δεν έχει ψήστες. Οι νέοι άνθρωποι δε θέλουν να εργαστούν ως ψήστες. Είτε θα εργαστούν ως διανομείς είτε θα κάνουν άλλη δουλειά. Εγώ στο μαγαζί μου έχω άτομα ηλικίας 50 ετών» υποστήριξε ο κ. Μαργαριτάκης.
7 επιχειρήσεις έκλεισαν
7 ψητοπωλεία στο ν. Ηρακλείου έκλεισαν και 3 ψητοπωλεία άλλαξαν ιδιοκτησιακά χέρια όπως υποστήριξε ο κ. Μαργαριτάκης.
Είναι αναπόφευκτο σημάδι της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι επιχειρήσεις, ενώ καθοριστικό ρόλο, όπως αναφέρει ο κ. Μαργαριτάκης, διαδραματίζουν στην επιδείνωση της κατάστασης και οι εταιρείες διανομής που λαμβάνουν το 1/3 του συνολικού τζίρου όταν υπάρχει ταχυμεταφορά.
«Υπάρχει πόλεμος στο χώρο της εστίασης. Αυτός ο χειμώνας θα είναι αρκετά δύσκολος για τις επιχειρήσεις. Ο κόσμος πρέπει να βλέπει τη συνολική εικόνα. Για παράδειγμα, οι εταιρείες διανομής μας παίρνει το 1/3 του τζίρου χωρίς το Φ.Π.Α. Δίνουμε το φαγητό μας και κάθε Τρίτη οι εταιρείες αυτές μας δίνουν το κέρδος. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης εστίασης δεν παίρνει κατευθείαν το ποσό αυτό καθαυτό. Αλλά, θα το πάρει τις Τρίτες. Είναι δύσκολη η επιχείρηση ενός ψητοπωλείου. Στο Ηράκλειο, 7 ψητοπωλεία έχουν κλείσει και 3 ψητοπωλεία έχουν αλλάξει χέρια, δηλαδή μιλάμε για αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Και όλα αυτά μέσα σ΄ ένα χρόνο» σημείωσε.
20% αύξηση το κρέας
Τέλος, ο κ. Μαργαριτάκης υποστήριξε πως υπάρχει αύξηση στις πρώτες ύλες του κρέατος της τάξης του 15-20% σε σχέση μ΄ ένα χρόνο πριν.
Όπως υπογράμμισε: «Υπάρχει επίσης τρομερή αύξηση στις πρώτες ύλες. Πατάτες, κρέας έχουν πάρει σημαντική αύξηση. Το κρέας ειδικά παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 15-20% σε σχέση με πέρυσι. Και μιλάω για το κοτόπουλο και το χοιρινό γιατί το μοσχάρι δε το δουλεύουμε ως κρέας».