Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν για μια ακόμη χρονιά οι σχολικές καθαρίστριες του νομού Ηρακλείου όπως εξομολογείται αποκλειστικά στο cretanews η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Ηρακλείου, κ. Στέλλα Φοδελιανάκη!!!

Τα προβλήματά τους, παρά τη διάδοση και την επίγνωση τους από τους αρμοδίους, όπως: η μη μονιμοποίηση, η αστάθεια του εργασιακού τους περιβάλλοντος κτλ. συνεχίζουν και παραμένουν αντί να συρρικνώνονται. Την ίδια στιγμή, ο εργασιακός εκφοβισμός συνιστά μια απειλή για το επάγγελμα τους με την κ. Φοδελιανάκη να καταγγέλλει δημόσια πως φέτος μιλάμε για πολύ… ιδιαίτερες συμπεριφορές.

Ειδικότερα, η σχολική καθαρίστρια συνιστά ένα ιδιαίτερο επάγγελμα. Είναι το επάγγελμα- λειτούργημα που εποπτεύει την υγιεινή των μαθητών/-τριών, του σχολικού χώρου και των σχολικών αιθουσών. Τα προβλήματα όπως παρουσιάζονται κάθε χρονιά αντί να συρρικνώνονται, αυξάνονται με άμεση συνέπεια οι σχολικές καθαρίστριες να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Αυτό υποστήριξε η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Ηρακλείου Στέλλα Φοδελιανάκη, η οποία μίλησε στο cretanews.
Όπως χαρακτηριστικά η κ. Φοδελιανάκη ανέφερε, και φέτος οι σχολικές καθαρίστριες ήταν οι τελευταίες που πήγαν μέσα στις σχολικές αίθουσες. Παρά το γεγονός ότι αρκετά νωρίς γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί σε ποιο σχολείο θα κάνουν μάθημα, οι σχολικές καθαρίστριες πρέπει να περιμένουν μέχρι και την τελευταία στιγμή εάν θα προσληφθούν αλλά και το πότε θα μπουν στα σχολεία.
«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και στη φετινή χρονιά οι σχολικές καθαρίστριες έπιασαν με ευθύνη των δήμων εργασίας στο παρά… πέντε. Έπρεπε να μπούμε στα σχολικά ιδρύματα την 1η Σεπτεμβρίου και τελικά μπήκαμε στις 6 του Σεπτέμβρη. Χάσαμε μια εβδομάδα και έπρεπε να καλύψουμε τις ανάγκες καθαριότητας του σχολείου. Το μπαλάκι πάλι… πετάχτηκε στις καθαρίστριες και μάλιστα με αρκετή πίεση. Αλλιώς θα μπαίναμε στις 10 Σεπτεμβρίου» υπογράμμισε η κ. Φοδελιανάκη.
Η κ. Φοδελιανάκη ξεκαθαρίζει, κρούοντας το καμπανάκι προς τους αρμοδίους, πως πρέπει το εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών να βελτιωθεί. Τη δεδομένη στιγμή στο ν. Ηρακλείου υπάρχουν 25 μόνιμες καθαρίστριες, με την πλειοψηφία των γυναικών αυτών να βρίσκονται κυριολεκτικά… σε αναμμένα κάρβουνα αφού οι δεκάμηνες συμβάσεις που υπογράφουν δεν εγγυώνται την πρόσληψή τους την επόμενη χρονιά.
«Δεν υπάρχει λόγος για μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών. Οι σχολικές καθαρίστριες δεν ανήκουν σε αυτά τα επαγγέλματα όπου βγαίνουν ετησίως προκηρύξεις για μόνιμο διορισμό. Έχουν μείνει με το …ζόρι 10 μόνιμες καθαρίστριες στο δήμο Ηρακλείου και σε ολόκληρο το νομό Ηρακλείου έχουμε 20-25 μόνιμες καθαρίστριες. Όλες είμαστε με δεκάμηνη σύμβαση εργασίας μέχρι και τον Ιούνιο. Και είναι ορθό να αναλογιστούμε πως η καθεμιά καθαρίστρια πρέπει να προγραμματίσει τον οικογενειακό της προϋπολογισμό, να σπουδάσει τα παιδιά της κτλ. Είναι μια δεκάμηνη εργασία που δεν ξέρεις εάν του χρόνου δουλέψεις εκεί. Δε μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα, ενώ το ταμείο ανεργίας των δύο μηνών του καλοκαιριού δε φθάνει για την κάλυψη των λειτουργικών και όχι μόνο αναγκών» είπε η κ. Φοδελιανάκη.
Εργασιακός εκφοβισμός
Τέλος, η κ. Φοδελιανάκη έκανε σαφές πως παρά το γεγονός ότι ζούμε στο 2024, φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης που προσβάλλουν το πρόσωπο της καθαρίστριας είναι υπαρκτά.
Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις απαράδεκτες συμπεριφορές μεμονωμένων περιπτώσεων- διευθυντών που ζητούσαν και καφέ… από τις καθαρίστριες.

«Υπάρχουν όμως μεταξύ άλλων και διαχρονικά προβλήματα όπως η άσχημη συμπεριφορά που έχουν κάποιοι διευθυντές προς τις καθαρίστριες. Μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις διευθυντών όπου ζητούν αρκετά. Αλλά και για ακραίες και απαράδεκτες συμπεριφορές. Υπάρχει παντού πίεση και φαίνεται έντονα. Αλλά, στο χώρο εργασίας που ο άνθρωπος αφιερώνει τις 8 από τις 24 ώρες της μέρας του, οι συνθήκες εργασίας πρέπει να είναι αξιοπρεπείς. Έχουμε περιπτώσεις εργασιακού εκφοβισμού από διευθυντές σε σχολικές καθαρίστριες που τους λένε να φτιάξουν καφέ. Υπήρξε τέτοια περίπτωση. Αρκετοί νομίζουν πως ζούμε το 1920. Έχουμε αρκετά παράξενες συμπεριφορές φέτος» επισήμανε η κ. Φοδελιανάκη.