Στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασαν το πρωί της Δευτέρας οι 10 τράκτορες που θα λειτουργήσουν στους δήμους Φαιστού, Γόρτυνας, Βιάννου, Αρχανών – Αστερουσίων, Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου, στο πλαίσιο του έργου εξοπλισμού των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων…

Στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασαν το πρωί της Δευτέρας οι 10 τράκτορες που θα λειτουργήσουν στους δήμους Φαιστού, Γόρτυνας, Βιάννου, Αρχανών – Αστερουσίων, Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου, στο πλαίσιο του έργου εξοπλισμού των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Στο λιμάνι βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος είδε από κοντά τα νέα οχήματα και αναφέρθηκε στην σημασία της ανάπτυξης ΣΜΑ.
«Παραλαμβάνουμε σήμερα τους δέκα τράκτορες οι οποίοι είναι μέρος της προμήθειας ενός έργου που αφορά τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμων – μελών του ΕΣΔΑΚ κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την οργάνωση αυτών των σταθμών μεταφόρτωσης στους Δήμους μας», σημείωσε ο κ. Καλοκαιρινός.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στον συνολικό προγραμματισμό του έργου «Κατασκευή έργων υποδομής Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Π.Ε. Ηρακλείου και Ρεθύμνου», συνολικού προϋπολογισμού 8.875.175,66 ευρώ.

«Τα έργα είναι δύο. Είναι το υποέργο που αφορά τον κινητό εξοπλισμό, μέρος του οποίου είναι οι τράκτορες, τα κοντέϊνερς και θα συμπληρωθεί και με άλλο κινητό εξοπλισμό. Ένα άλλο μέρος, το οποίο έρχεται στη συνέχεια ως δεύτερο υποέργο, είναι η ολοκλήρωση των υποδομών των ΣΜΑ», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη σύμβαση ένταξης στο ΕΣΠΑ του εξοπλισμού των ΣΜΑ των παραπάνω Δήμων, προϋπολογισμού 5.356.812,40 ευρώ, είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο από τον Αλέξη Καλοκαιρινό, παρουσία των δημάρχων που είναι στο πρόγραμμα.
Το συγκεκριμένο υπο-έργο εντάσσεται στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων του 2016, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την κάλυψη των μειονεκτημάτων που δημιουργεί το ιδιαίτερο ανάγλυφο της Κρήτης και η ανάγκη κάλυψης μεγάλων αποστάσεων, ειδικά των τουριστικών περιοχών, προς τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
Με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό, χωρίς να είναι αναγκαίες ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις ή τεχνική υποστήριξη, τα απορριμματοφόρα θα μεταφορτώνουν τα απορρίμματα σε ειδικά οχήματα, τα οποία θα τα συμπιέζουν μεγιστοποιώντας την ικανότητα μεταφοράς τους προς τους ΧΥΤΑ.