cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

«Συγκλονιστήκατε» από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης;

Ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης έχει δώσει θετικά δείγματα. Καλοί οι συμβολισμοί και χρήσιμοι. Έχει δουλειά ακόμα όμως η εκκλησία της Κρήτης για μπει σε πιο προοδευτικό κύκλο…

«Συγκλονιστήκατε» από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης;

Ως «συγκλονιστική στιγμή» καταγράφεται από τα ΜΜΕ η γονυκλισία του αρχιεπισκόπου Κρήτης στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη. Σημαντική είναι, ασφαλώς, η κίνηση αυτή και οπωσδήποτε κουβαλά σοβαρούς συμβολισμούς αλλά από μόνη της δεν φτάνει.

Αν η κίνηση του αρχιεπισκόπου υποδηλώνει μια σαφή «συγνώμη» που άργησε 67 χρόνια, καλοδεχούμενη είναι μάλλον από τον λαό, αχρείαστη όμως για τον μέγα Καζαντζάκη. Τους είχε απαντήσει από τότε εξάλλου για την πρόταση αφορισμού του:

«..Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ..».

Έχει δουλειά ακόμα η εκκλησία της Κρήτης για μπει σε πιο προοδευτικό κύκλο. Μακάρι το επόμενο διάστημα να λείψουν και οι κάθε είδους «αφορισμοί» τους οποίους έχει εκπέμψει και από την Κρήτη η επίσημη εκκλησία.

Τι να πρωτοθυμηθείς: Από την καταδίκη της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι το ανάθεμα στη Γιόγκα (Yoga) και από τις θέσεις περί σύγχυσης των μαθητών αν μαθαίνουν και για τις άλλες θρησκείες μέχρι την ανεκτική στάση απέναντι σε ιερείς – αρνητές των εμβολίων και της μάσκας;

Μήπως από την κλήση σε απολογία του ιερέα στη Μεσαρά που τόλμησε να υπονοήσει ότι μέσα στην πανδημία θα μπορούμε να κοινωνάμε και με διαφορετικά κουταλάκια ή μήπως την ημι-απαγόρευση της εισόδου των εμβολίων στο εσωτερικό του ναού των Αρχανών όταν ο εκεί φωτισμένος ιερέας αποφάσισε να τον μετατρέψει σε εμβολιαστικό κέντρο (κίνηση που μάλλον εχθρικά την είδε η επαρχιακή Ιερά Σύνοδος και σίγουρα δεν την αγκάλιασε για να την επεκτείνει).

Είναι πολλά και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης έχει δώσει θετικά δείγματα. Καλοί οι συμβολισμοί και χρήσιμοι.

Θα… «συγκλονιστούμε» όμως πραγματικά όταν αρχίσουν με έργα και αποφάσεις να αλλάζουν οι νοοτροπίες.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon