cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 19.05 2024

Στον ενεργειακό χάρτη ξανά η Κρήτη

Όσοι ασχολούνται στοιχειωδώς με την επικαιρότητα και τα ενεργειακά, θυμούνται ασφαλώς τους «διθυράμβους» σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης που συνοδεύονταν με την ελπίδα για μια ενεργειακή επάρκεια όχι μόνο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης συνολικότερα. 

Στον ενεργειακό χάρτη ξανά η Κρήτη
Μπαίνει ξανά στο προσκήνιο του ενεργειακού χάρτη η Κρήτη

Στη συνέχεια βέβαια, οι πανηγυρισμοί και οι φωνές σώπασαν, ενώ η κοινοπραξία των εταιριών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ δήλωνε πως δεν θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022

Κι έτσι, πολλοί υπέθεσαν πως το σχέδιο μάλλον παραπέμπεται στις καλένδες, αφού η κοινοπραξία, σύμφωνα με τη σύμβαση της, έχει «περιθώριο» να διεξάγει έρευνες μέχρι το τέλος του 2022, αλλά μόνο μέσα στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, «προκειμένου να μην διαταραχθεί ο πολλαπλασιασμός των θηλαστικών».

Χωρίς αναθεωρημένο Master Plan ωστόσο, η περίοδος Μαρτίου – Απριλίου 2022 έχει αποκλειστεί, οπότε απομένει μόνο το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, εφόσον τελικά η κοινοπραξία αλλάξει στρατηγική.  

Πολλοί απέδωσαν την στάση της κοινοπραξίας στη γενικότερη ευρωπαϊκή στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ευρύτερη προσπάθεια απεξάρτησης από τους ορυκτούς πόρους.

Κανένας ωστόσο δεν είχε υπολογίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και πρόσφατα μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανάφερε έστω και δειλά στο τραπέζι, το ζήτημα των ερευνών και της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων.

Μήπως και η Ευρώπη επανεξετάζει τα δεδομένα, μαζί με τις διεθνείς κοινοπραξίες πλέον; 

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon