cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Δε 06.05 2024

Ανάσταση με 3.6 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Έρχεται πριν το Πάσχα η πρώτη δόση 3,6 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Ιδιωτικές επενδύσεις, ένα πιο φιλόδοξο «Εξοικονομώ» καθώς και νέα εργαλεία για προώθηση ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων θα είναι μερικά από τα έργα που θα πάει το πρώτο πακέτο των πόρων

Ανάσταση με 3.6 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ως “αντίμετρα” για την αντιμετώπιση του “πολεμικού” κύματος που σαρώνει την ελληνική οικονομία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι πόροι και οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει οικονομικά και πολιτικά στα έργα του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, την ίδια ώρα που η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση ροκανίζουν ήδη τις προοπτικές του ΑΕΠ από 1-2 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ποσό ύψους 3,56 δις. Ευρώ ( 1,72 δις. ευρώ επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ δάνεια) ενδεχομένως θα φτάσει και πριν το Πάσχα ενώ ήδη ”τρέχουν” αρκετά προγράμματα με κύρια στόχευση τις μικρομεσαίες και τις υποδομές.

Την είδηση εξάλλου είχε δώσει και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης σε διήμερο οικονομικό Forum, την περασμένη εβδομάδα. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες, καθότι όπως σημείωσε «περάσαμε και την τελευταία διαδικασία».

Ο πρώτος κύκλος θα είναι ιδιωτικές επενδύσεις νοικοκυριών και μεταξύ αυτών ένα πιο φιλόδοξο «Εξοικονομώ». Ο υπουργός στο ΟΤ Forum εξήγησε ότι πρόκειται για τον παρόντα κύκλο, όπου στο τέλος θα ενταχθούν οι 2πλάσιοι πολίτες σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Από εκεί και πέρα είπε ότι θα υπάρξουν προσκλήσεις για αγροτικές επενδύσεις, ψηφιακή αναβάθμιση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα κατάρτισης και κάποια δημόσια έργα.

Ο κ. Σκυλακάκης συμπλήρωσε ότι συνολικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν 1,5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να δίνεται φέτος, ενώ εκτίμησε ότι θα απορροφηθεί σε 2-2,5 χρόνια.

Αλλαγές στον σχεδιασμό του Ταμείου;

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει κάποια αναθεώρηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω των εξελίξεων, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η «αρχιτεκτονική του Ταμείου ήταν καλά σχεδιασμένη ευθύς εξαρχής», χωρίς ωστόσο να αποκλείει να υπάρξουν μικρές αλλαγές, οι οποίες θα συζητηθούν με τους Θεσμούς εξαιτίας της αύξησης του κόστους των έργων.

Ένταξη 173 έργων

Στις αρχές Μαρτίου ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 70 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. Ευρώ. Συγκεκριμένα, 3 έργα αφορούν στην «Πράσινη Μετάβαση» και έχουν προϋπολογισμό 255,81 εκατ. ευρώ, 6 έργα στην «Ψηφιακή μετάβαση», ύψους 349,48 εκατ. ευρώ, 24 έργα προϋπολογισμού 852,79 εκατ. ευρώ σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και 37 έργα, ύψους 931,67 εκατ. ευρώ, σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Πλέον, ο συνολικός προϋπολογισμός των 173 έργων που έχουν λάβει έγκριση διαμορφώνεται σε 8,5 δισ. Ευρώ. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2021 ανακοινώθηκαν τα πρώτα 12 έργα (1,42 δισ. ευρώ) που εντάχθηκαν στο Ταμείο, ακολούθησαν 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2021 και ακόμη 55 (3,35 δισ. ευρώ) τον Ιανουάριο του 2022.

500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε καινοτομία και εξωστρέφεια

Πριν λίγες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση για τη διαχείριση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, θα υλοποιηθεί έργο, με τίτλο: «Ταμείο Ανάκαμψης: Equity Platform Instrument (Q-Equity & InnovateNow)», για τη δημιουργία Fund of Funds (FoF) χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου (equity) ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου (quasi-equity), στοχεύοντας στις πιο δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και τομείς.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon