+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 29.03 2023

Δυσβάσταχτο το ενεργειακό κόστος για τα ξενοδοχεία

Μεγάλη η ανησυχία των ξενοδόχων για τις επιπλοκές του πολέμου στις τουριστικές αφίξεις. Μεγαλύτερος βραχνάς όμως ενεργειακό κόστος!!!

Δυσβάσταχτο το ενεργειακό κόστος για τα ξενοδοχεία

“Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί το αποτύπωμα της παρούσας κρίσης στον ελληνικό τουρισμό συνολικά”, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη, η οποία εστιάζοντας στις αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας εκτιμά ότι αυτές δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό. “Όσο κρατάει ο πόλεμος δεν μπορούν να δοθούν εκτιμήσεις”, συμπληρώνει.

Εως 830.000 οι χαμένες αεροπορικές θέσεις φέτος για Ελλάδα από Ρωσία Ουκρανία, Λευκορωσία

Στο μεταξύ από 600.000 εως 830.000 υπολογίζονται οι απώλειες των αεροπορικών θέσεων που είχαν προγραμματιστεί για φέτος από την Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία για την Ελλάδα, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με φορείς του ελληνικού τουρισμού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ταξιδιωτικών πρακτόρων, “Fedhatta” Λύσσανδρος Τσιλίδης, όσο και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, συνηγορούν στο γεγονός ότι οι αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική τουριστική οικονομία.

Στο παρελθόν, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος, οι Ρώσοι επισκέπτες στην Ελλάδα είχαν φτάσει και το 1,3 εκατομμύρια, ενώ από την Ουκρανία την περυσινή χρονιά έφτασαν τους 130.000 οι επισκέπτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη.

Μάλιστα το 50% των επισκεπτών από τις δυο χώρες απορροφούσε η Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού.

Πλήγμα για πρακτορεία και ξενοδοχεία που δουλεύουν με Ρωσία – Ουκρανία

Στο μεταξύ δεν είναι αμελητέος και ο αριθμός των πρακτορείων που έχουν σύνδεση των δραστηριοτήτων τους με Ρωσία και Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την βιωσιμότητα τους. Οπως εξηγεί ο κ. Τσιλίδης, αυτά τα πρακτορεία έχουν αποκλειστικότητα με τις εν λόγω αγορές και δεν είναι εύκολη η μεταπήδηση σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος. Από την πλευρά των ξενοδοχείων, ο κ. Αγγελόπουλος εξηγεί ότι είναι δύσκολη η εξίσωση για τα ξενοδοχεία που έχουν έκθεση στη ρωσική αγορά.

Δυσβάσταχτο το ενεργειακό κόστος για τα ξενοδοχεία

Αυτό που φαντάζει δυσβάσταχτο για τα ξενοδοχεία είναι το ενεργειακό κόστος, με τον κ. Αγγελόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλο της Aldemar Resorts, να ζητά άμεσα μέτρα.

“Προσφέρουμε τουριστικά πακέτα με τιμές 2019 και μάλιστα εκπτωτικές, τη στιγμή που το 2022 έχουμε εκτόξευση του κόστους ενέργειας”, αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ενα ιδιαίτερο επιβαρυντικό τοπίο, στο οποίο έρχονται να προστεθούν αυξήσεις σε ήδη διατροφής (κρέας και δημητριακά) αλλά και πρώτων υλών (πχ ξυλεία), που προέρχονται από την Ρωσία.

Το μείγμα, όπως τονίζει, είναι εκρηκτικό και η βοήθεια του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να είναι άμεση και ξεκάθαρη στο νέο σκηνικό.

Το ενεργειακό είναι το δεύτερο σε κόστος μετά το εργασιακό…

Για το ίδιο θέμα η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Χριστίνα Τετράδη, σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει γίνει καν προκήρυξη του ενεργειακού ΕΣΠΑ, μέσα από τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης, που αν συνέβαινε θα ήταν σωτήριο για τα ξενοδοχεία, όπως λέει.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon