cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 19.04 2024

Τι έχουμε να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους;

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, επιστρεπτέα προκαταβολή και τέλη κυκλοφορίας είναι ανάμεσα στα όσα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους…

Τι έχουμε να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους;

Σε περίπου δύο εβδομάδες, το 2022 εκπνέει και – παραδοσιακά – o Δεκέμβριος έρχεται «φορτωμένος» όχι μόνο με δώρα, αλλά και με πολλές υποχρεώσεις των φορολογούμενων πολιτών προς την Εφορία έως την τελευταία ημέρα του έτους.

Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022;

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2023 αν και δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση από το αρμόδιο Υπουργείο, κάτι βέβαια που μένει να ανακοινωθεί και επίσημα.

Ακόμα, όσοι επιλέξουν να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους το 2023, τότε μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στις οικείες ΔΟΥ μέχρι και την τελευταία ημέρα του έτους που αυτές λειτουργούν, δηλαδή έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Διαδικασία βέβαια που πλέον γίνεται και ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα My Car της ΑΑΔΕ…

Πέρα από αυτά, όμως, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, οι φορολογούμενοι πολίτες πρέπει να αποπληρώσουν τόσο την έκτη δόση για τη φορολογία εισοδήματος όσο και την 8η δόση για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και η δόση για εκείνους που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών.

Επίσης, όσον αφορά στα αναδρομικά που εισέπραξαν μισθωτοί και συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου, για κάθε έτος που αφορά το ποσό που πήραν. Πρόκειται για χρήματα που έλαβαν το 2021, ανεξάρτητα για το χρόνο στον οποίο ανάγονται. Μάλιστα, το νέο εκκαθαριστικό που εκδίδεται, θα περιλαμβάνει τον φόρο που πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023. Σημειώνεται ότι για τα προηγούμενα φορολογικά έτη από το 2014 η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται στις ΔΟΥ.

Ακόμα, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία και θέλουν να καλύψουν τεκμήρια αλλά και κάτοικοι του εξωτερικού, όπως και κληρονόμοι που εντοπίστηκαν ύστερα από διασταυρώσεις να έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα, θα πρέπει να υποβάλουν αντίστοιχες δηλώσεις μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Οι κληρονόμοι οφείλουν, επίσης, να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021, αλλά και όσοι κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

Πάντως, όσοι φορολογούμενοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών, αλλά θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις έως το τέλος του 2022.

Τέλος, όσοι πολίτες – κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό – θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon