Στενάζουν οικονομικά οι αρτοποιοί του Ηρακλείου εξαιτίας… των τεράστιων ανατιμήσεων. Τι σχολιάζει στο cretanews ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου «Η Δήμητρα», κ. Βασίλειος Δαφέρμος;

Στενάζουν οικονομικά οι αρτοποιοί του Ηρακλείου εξαιτίας… των τεράστιων ανατιμήσεων. Οι ανατιμήσεις όπως ξεκίνησαν στα προϊόντα το 2022 όχι μόνο δεν έχουν λάβει πτώση, αλλά η στασιμότητα των τιμών έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους αρτοποιούς.
Ειδικά, σε υλικά όπως: η σοκολάτα και το βούτυρο, η τιμή έχει ξεφύγει, ενώ η περίοδος του καλοκαιριού δεν έφερε κέρδος στα μαγαζιά. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου «Η Δήμητρα», κ. Βασίλειος Δαφέρμος ο οποίος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τη γενικότερη κατάσταση.
Ειδικότερα, ο αρτοποιός είναι ένα αρκετά δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα. Συνεργάζεται με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους αφού το ψωμί ως προϊόν είναι πολυπαραγοντικό. Χρειάζονται αρκετά διαφορετικά υλικά για να ετοιμαστεί ώστε να έρθει ο καταναλωτής και να το αγοράσει. Η προσωπική εργασία, τα δύσκολα ωράρια εργασίας και ο μόχθος είναι ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο αρτοποιός.
Το έτος κλείνει σταδιακά με τον πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου «Η Δήμητρα», κ. Βασίλειο Δαφέρμο να υποστηρίζει πως το 2024 δεν ήταν έτος ανάκαμψης των αρτοποιών αφού η αγορά κινήθηκε αρκετά υποτονικά.
Αυτό υποστήριξε λέγοντας: «Ήταν ένας δύσκολος χρόνος το 2024. Η αγορά ήταν αρκετά υποτονική. Εντός του καλοκαιριού, κινήθηκε ο τουρισμός αλλά σε καμία περίπτωση δεν «έπιασε» τα επίπεδα που περιμέναμε. Δεν είχαμε το αναμενόμενο κέρδος από την τουριστική αγορά αλλά ούτε και από την εγχώρια αγορά. Η αγορά κινήθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς, η ακρίβεια στο ρεύμα και στα προϊόντα δεν σταματάει. Έχουν «πιάσει ταβάνι».
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση σημαίνει ταυτόχρονα και λουκέτο σε αρτοποιεία;
Όπως διαμηνύει ο κ. Δαφέρμος, δεν θα έχουμε λουκέτα σε αρτοποιεία. Αλλά, τα μαγαζιά των δυνάμει συνταξιούχων αρτοποιών δε θα αγοραστούν.
«Λουκέτα δεν είχαμε σε αρτοποιεία. Αλλά, όλα συμβάλλουν ώστε να μην υπάρχει μέλλον για το ελληνικό αρτοποιείο. Κάποια αρτοποιεία κλείνουν λόγω της συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη. Αυτά τα αρτοποιεία που θα κλείσουν, μιλώντας σε προηγούμενες εποχές θα αγοράζονταν από άλλους και θα η επιχείρηση θα συνέχιζε κανονικά. Τώρα δεν υπάρχουν αυτά τα άτομα και κλείνουν οι επιχειρήσεις αρτοποιών στο Ηράκλειο» επισημαίνει ο κ. Δαφέρμος, ενώ συνεχίζει λέγοντας: «Έχει απαξιωθεί το επάγγελμα του αρτοποιού με την έννοια πως είναι ένα αρκετά δύσκολο επάγγελμα και δε μπορεί να το κάνει ο καθένας/ η καθεμία. Σιγά- σιγά φθίνει το επάγγελμα μας αλλά εμείς προσπαθούμε ως κλάδος να το κρατήσουμε ζωντανό. Δίνουμε αρκετές δουλειές σε πολλούς εργαζόμενους. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 140.000 αρτοποιεία. Ας αναλογιστούμε πόσος κόσμος απασχολείται στα μαγαζιά μας. Έπειτα, υπάρχει ένας μεγάλος κύκλος προμηθευτών που εξαρτώνται από εμάς»
Ανατιμήσεις
Μεγάλο οικονομικό εμπόδιο είναι οι ανατιμήσεις. Οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν από το ηλεκτρικό ρεύμα το 2021 ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης αλλά και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ανατιμήσεις έγιναν έπειτα στα προϊόντα και δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Ειδικά στα αρτοποιεία, όπως διαμηνύει ο κ. Δαφέρμος, υλικά όπως: η σοκολάτα και το βούτυρο έχουν «ξεφύγει».
«Οι ανατιμήσεις έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό μας. Βλέπουμε ευρέως διαδεδομένα υλικά που χρησιμοποιούμε όπως: η μαργαρίνη, το βούτυρο, τα λάδια είναι σε υψηλές τιμές. Το μόνο υλικό που δε μας δυσαρεστεί είναι η τιμή του ελαιολάδου. Γνωρίζουμε πως το χρήμα στο ελαιόλαδο θα «ξαναπέσει» στην αγορά. Είναι ένα κόστος όμως που επιβαρύνει τα προϊόντα. Το βούτυρο και η σοκολάτα έχουν «ξεφύγει» από άποψη τιμών. Είναι ένα δεδομένο που δεν πρέπει να αγνοούμε ενόψει των εορτών που έρχονται» είπε, ενώ συνέχισε: «Το ηλεκτρικό ρεύμα το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου έλαβε 150% αύξηση μέσα σε 4 ημέρες. Το ρεύμα που έχουμε ήδη κάψει, θα το πληρώσουμε πολλαπλάσιο τον επόμενο μήνα. Δυστυχώς, όλες οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και ευχόμαστε ο κόσμος να επισκεφθεί τους φούρνους της γειτονιάς και να ψωνίσει. Κουραμπιέδες και μελομακάρονα ήδη υπάρχουν στα μαγαζιά μας».
Μιλώντας για το αλεύρι, ο κ. Δαφέρμος κατέληξε: «Το αλεύρι μετά την αύξηση που έλαβε λίγο μετά την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας έχει μια σταθεροποιητική τάση. Το «σκληρό» αλεύρι πήρε μία αύξηση πέρυσι αλλά ήταν στα όρια του ανεκτού. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως δεν έχουμε πρόβλημα. Με τον πόλεμο της Ρωσίας-Ουκρανίας, πήρε απότομη και αιφνίδια αύξηση και δεν κατέβηκε η τιμή. Παρά το γεγονός ότι οι αλευροβιομήχανοι αγοράζουν το σιτάρι στη μισή τιμή απ’ ότι αγόραζαν τότε, η τιμή του δεν έχει «πέσει». Το σπορέλαιο έχει πέσει σε επίπεδο τιμών αλλά έχει ξεκινήσει να «τσιμπάει» και να παίρνει ένα 20% πάνω. Αυτό θα συμπαρασύρει και την τιμή του πυρηνέλαιου το οποίο πουλιέται πιο ακριβά σε σχέση με την τιμή που είχε το ελαιόλαδο πριν από τρία χρόνια».