cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 19.04 2024

Αρτοποιοί: Έρχονται πολλά λουκέτα μετά τα Χριστούγεννα

Τα αρτοποιεία έχουν δεχθεί πολύ δυνατό πλήγμα από το υψηλό ενεργειακό κόστος, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλές ελληνικές επιχειρήσεις!!!

Αρτοποιοί: Έρχονται πολλά λουκέτα μετά τα Χριστούγεννα

Τα αρτοποιεία έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αφού πέρα από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου καλούνται να διαχειριστούν και τις αυξήσεις των πρώτων υλών.

Η κυβέρνηση επιδοτεί με 40 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένα αρτοποιείο.

Οι επαγγελματίες αναγνωρίζουν την στήριξη της πολιτείας, όμως σημειώνουν πως τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν. Η «Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος» ζητεί μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αύξηση της επιδότησης στο φυσικό αέριο και μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

Πολλοί αρτοποιοί σημειώνουν πως εκτός από το ρεύμα μεγάλες αυξήσεις έχουν γίνει και σε αρκετές άλλες πρώτες ύλες, οι οποίες φτάνουν ακόμα και στο 100%!!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αλεύρι με την τιμή του να έχει διπλασιαστεί ενώ και όλα τα γαλακτοκομικά έχουν πάρει μια αύξηση στην τιμή τους που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνάει κατά πολύ το 50%!!! Παρόμοια η κατάσταση και στις τιμές των αυγών.

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν περίπου 14.500 αρτοποιεία και σύμφωνα με έρευνα της ομοσπονδίας ένα ποσοστό 10 με 15% βρίσκεται στο όριο της επιβίωσης.

Πλέον πολλοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο φοβούνται πως μετά τις γιορτές, που παραδοσιακά υπάρχει αυξημένη κίνηση, θα κλείσουν τουλάχιστον 500 αρτοποιεία σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν ήδη κλείσει πάνω από 200.

Το ακόμα χειρότερο βέβαια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη κλείσει καθώς και αυτά που πρόκειται να κλείσουν τους επόμενους μήνες είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πόσο εύκολο μπορεί να είναι για έναν φούρναρη που έχει ακολουθήσει το επάγγελμα του παππού και του πατέρα του να βρει μια νέα δουλειά και να αρχίσει ξανά από την αρχή την ζωή του;

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon