cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Διολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου τονίζει το παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας, εκθέτοντας για άλλη μία φορά την κυβέρνηση

Διολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Εκτεθειμένη για άλλη μία φορά βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς το παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ελλάδα, επικαλούμενο τις μελέτες που διεξάγει, αναφέρει για την Ελλάδα ότι η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο όπου οι αδύναμοι θεσμοί καθίστανται αναποτελεσματικοί στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, η οποία διαθέτει παραρτήματα σε περισσότερες από 120 χώρες συνεργαζόμενη με την Κομισιόν, επακόλουθα της παραπάνω κατάστασης στη χώρα είναι η κακοδιοίκηση, έλλειψη λογοδοσίας, οι δομικές στρεβλώσεις και η εμπέδωση αντιλήψεων ανοχής στη διαφθορά.

Οι σχετικές εκθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηχούν πλήρως τις διαχρονικές ανησυχίες αλλά και τις πάγιες θέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα, αναφέρει η ίδια οργάνωση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά και με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών οι οποίες «συνιστούν διολίσθηση του κράτους δικαίου».

Στις εκθέσεις αυτές γίνεται λόγος και για την ανάγκη για αποφασιστική, ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στη χώρα, με συνολικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και όχι με σπασμωδικές και μεμονωμένες διορθωτικές ενέργειες.

Η Ελλάδα οφείλει να γυρίσει σελίδα και να οικοδομήσει ακέραιους θεσμούς, θωρακισμένους έναντι στην πάσης φύσεως διαφθορά τονίζει η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.

Λόγος, τέλος, γίνεται και για την υπερσυγκέντρωση εξουσιών από την ελληνική κυβέρνηση, εκθέτοντας με σαφή τρόπο το περίφημο “επιτελικό κράτος” Μητσοτάκη.

Η Διεθνής Διαφάνεια πραγματοποιεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρευνες όπως ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς αλλά και το Ευρωβαρόμετρο.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon