cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Δουλειά τους είναι να επηρεάζουν τις εκλογές

«Σεισμό» έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την ισραηλινή εταιρεία «Team Jorge» και τον τρόπο που αυτή χειραγωγούσε τον κόσμο στις εκλογές

Δουλειά τους είναι να επηρεάζουν τις εκλογές

«Σεισμό» έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις κοινοπραξίας δημοσιογράφων μεγάλων Μέσων και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, «Forbidden Stories» για την ισραηλινή εταιρεία «Team Jorge» και τον τρόπο δράσης της στη χειραγώγηση εκλογικών αναμετρήσεων και επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Ο επικεφαλής της εταιρείας «φάντασμα» που χακάρει και παραπληροφορεί με «στρατιά» από διαδικτυακά τρολ και ψεύτικα προφίλ, «Χόρχε» «ξεδίπλωσε» τα μέσα που χρησιμοποιεί η «Team Jorge» σε μία ομάδα δημοσιογράφων, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους ενδιαφερόμενους συμβούλους Αφρικανικού ηγέτη.

Έδωσε παραδείγματα από όσα έχει… καταφέρει η ομάδα του, η οποία είχε διεισδύσει ακόμη και στη γαλλική τηλεόραση.

Τώρα η βελγική Le Soir, που συμμετείχε στη μυστική έρευνα φέρνει στο «φως» λεπτομέρειες από τον τρόπο οργάνωσης και το στήσιμο μίας καμπάνιας δυσφήμισης από ανάλογες εταιρείες. Ο συνηθέστερος σκοπός τους ήταν ένας… η επιρροή του εκλογικού αποτελέσματος.

Το βελγικό Μέσο συνομίλησε με τον Έντουαρντ, ο οποίος υπήρξε για περισσότερα από 10 χρόνια υπάλληλος σε γραφείο ψηφιακών επικοινωνιών. Όπως λέει, πέρα από τις παραδοσιακές καμπάνιες – διαχείριση εκλογικών εκστρατειών, παρακολούθηση κοινωνικών δικτύων – η εταιρεία προσέφερε και μερικές άτυπες υπηρεσίες.

Κύριο εργαλείο τους, όπως προκύπτει, είναι η Google, ενώ δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν ανεξάρτητους δημοσιογράφους και τη Wikipedia. Το κόστος δε, μίας τέτοιας καμπάνιας, κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ τον μήνα, με τους ενδιαφερόμενους που προέρχονται κυρίως από τον πολιτικό και οικονομικό κλάδο να αλλάζουν εταιρεία συχνά.

H διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων που διεξήγαγε την έρευνα για την «ομάδα Χόρχε» αποτελείται από ρεπόρτερ μεγάλων μέσων όπως η Le Monde, το Der Spiegel και η El País και συντονίστηκε από μία γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση, τη «Forbidden Stories».

Η ομάδα των δημοσιογράφων κατάφερε και πλησίασε τον Χάναν προσποιούμενοι τους υποψήφιους πελάτες και μαγνητοσκόπησαν κρυφά τη συζήτηση μαζί του στην οποία παρουσίαζε το τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η «ομάδα Χόρχε».

Μάλιστα όπως αναφέρει στο γκρουπ των δημοσιογράφων που τον πλησίασε, η ομάδα του έχει γραφεία και στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon