cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 27.04 2024

Η λειτουργία των κομματικών ΜΜΕ το 2022

Με αφορμή την “κόντρα” Πολάκη με την Αυγή εξετάζουμε τι ρόλο παίζουν τα κομματικά ΜΜΕ το 2022, τι ρόλο θέλουμε να παίζουν, πώς και αν γίνεται να το κάνουν…

Η λειτουργία των κομματικών ΜΜΕ το 2022

Μετά την τεράστια επιτυχία του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (με τις όποιες κακές στιγμές) όπου 7000 σύνεδροι και παρατηρητές παρακολούθησαν τις εργασίες του 3ημερου, βρήκαμε άλλο λόγο να σκοτωθούμε μεταξύ μας. Ποιον; Την αποπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο, Νίκου Ξυδάκη.

✍️ ο Δημήτρης Οικονόμου

Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι το άρθρο δεν ασχολείται με το ποσό καλός ή κακός ήταν ο συγκεκριμένος διευθυντής ή οι προηγούμενοι από αυτόν, ας προχωρήσουμε.

Ξεκινώντας από το -σχεδόν 3ημερο- πένθος πολλών συντρόφων στα Social Media, θέλω να επιστήσω την προσοχή μου στο εξής καταπληκτικό:

Στενοχωριόμαστε για την αποπομπή ενός διευθυντή με τεράστια καριέρα και σίγουρα χωρίς πρόβλημα να εργαστεί οπουδήποτε θέλει ενώ την ίδια στιγμή 100δες (ίσως και 1000δες) νέων και όχι τόσο νέων δημοσιογράφων δεν μπορούν να βρουν δουλειά ή αναγκάζονται να υποκύπτουν στις απαιτήσεις του εκάστοτε αφεντικού κάνοντας εκπτώσεις στην ποιότητα του δημοσιογραφικού αποτελέσματος και πληρώνονται ψίχουλα.

Ακόμα – ακόμα, υπάρχουν 10αδες χιλιάδες νέοι ή όχι και τόσο νέοι άνθρωποι εκεί έξω που δουλεύουν ή αναζητούν δουλειά σε γαλέρες με κακοπληρωμένα 10ωρα και 12ωρα. Κι εμείς “κλαίμε” για έναν διευθυντή! Γιατί “κλαίμε”; Μα γιατί αυτός είναι “δικός μας”, δεν είναι από “τους άλλους” που ήρθαν να μας αλλοιώσουν το αριστερό DNA. Το πιθανότερο είναι να γινόταν το ίδιο αν ο οποιοσδήποτε διευθυντής ήταν “από τους άλλους”, απλά θα άλλαζαν οι “κλαίοντες”.

Και φτάνουμε στο κυρίως θέμα του άρθρου: Τι ρόλο παίζουν τα κομματικά ΜΜΕ το 2022, τι ρόλο θέλουμε να παίζουν, πώς και αν γίνεται να το κάνουν.

Έγινε γνωστό πριν μερικούς μήνες ότι τα κομματικά μέσα (Αυγή, Στο Κόκκινο, Left.gr) “καταπίνουν” περίπου το 60% της κρατικής επιχορήγησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μιλάμε για μερικά εκατομμύρια Ευρώ.

Εκατομμύρια Ευρώ τα οποία προέρχονται από τις τσέπες όλων των φορολογούμενων. Χρήματα τα οποία σαφώς και πρέπει να δίνονται στα κόμματα για να διευκολύνεται η λειτουργία τους και κατά συνέπεια η παρέμβασή τους στην πολιτική ζωή της χώρας με σκοπό τη βελτίωσή της.

Ερώτημα 1️⃣: Έχει το ηθικό δικαίωμα ένα κόμμα να χρησιμοποιεί τόσο μεγάλο ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης για να συντηρεί τα κομματικά ΜΜΕ του;

Κατά τη γνώμη μου όχι. Να συμφωνήσουμε ότι ένα κομμάτι της “διευκόλυνσης” που προσφέρει η κρατική επιχορήγηση είναι και η διάδοση των ιδεών και των θέσεων ενός κόμματος στην κοινωνία αλλά μερικά εκατομμύρια Ευρώ; Όχι.

Ερώτημα 2️⃣: Ποιο είναι το αποτύπωμα των κομματικών ΜΜΕ στην κοινωνία;

Σχεδόν μηδενικό. Η Αυγή πουλάει μερικές 100αδες φύλλα, το Στο Κόκκινο το ακούν περίπου 60.000 άνθρωποι. Για το Left.gr δεν έχω στοιχεία αλλά φαντάζομαι θα είναι ακόμα χαμηλότερα από τα άλλα 2 μέσα. Αξίζουν τα εκατομμύρια; Όχι. Σε άλλες εποχές όπου η κοινωνία είχε και περισσότερο χρόνο αλλά και ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την πολιτική ίσως. Στο 2022 όμως, όχι.

Ερώτημα 3️⃣: Μα καλά, γιατί κοστίζει τόσο πολύ η λειτουργία τους;

Προφανώς και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λεπτομέρειες, υποψιάζομαι όμως πως όπως και κάποιες άλλες έμμισθες θέσεις μέσα στο κόμμα, έτσι και αυτά τα μέσα είναι -και- ένας μηχανισμός όπου τοποθετούνται “δικά μας” παιδιά όλων των τάσεων. Προσοχή, δεν εννοώ ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί (και πολύ σκληρά κάποιοι όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αλλά ότι υπάρχουν και τέτοιοι.

Ερώτημα 4️⃣: Και τι προτείνεις δηλαδή; Να τα κλείσουμε όλα;

Αφού αναφέρω ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχουν πολλά κόμματα που να έχουν δικά τους ΜΜΕ, η απάντηση είναι όχι.

Η Αυγή είναι μια από τις ιστορικότερες εφημερίδες όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και της χώρας. Επιτελεί πλέον το ρόλο που είχε κάποτε; Όχι. Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό; Σε ανύποπτη στιγμή είχα γράψει στο μικρόκοσμο του Facebook ότι για να μπορέσει να έχει παρέμβαση στην κοινωνία θα πρέπει να γίνει εβδομαδιαία freepress και να μοιράζεται στα ΜΜΜ ώστε να μπορούν να την διαβάζουν χιλιάδες πολιτών. Ταυτόχρονα να ενισχύσει τη συνδρομητική υπηρεσία της η οποία θα προσφέρει επιπλέον περιεχόμενο από την εβδομαδιαία freepress.

Το Στο Κόκκινο, πάρα το γεγονός ότι προσφέρει υψηλού επιπέδου δημοσιογραφικό περιεχόμενο έχει τα αποτελέσματα που ανέφερα προηγουμένως. Αυτό που θα πρότεινα είναι η αποκλειστικά διαδικτυακή εκπομπή του με προσθήκη και κάποιων πιο “ανάλαφρων” lifestyle εκπομπών. Ταυτόχρονα θα επινοικίαζα έναντι αντιτίμου την άδεια εκπομπής στα FM αν και εφόσον αυτό είναι εφικτό, κερδίζοντας μια επιπλέον πηγή εσόδων.

Το Left.gr για εμένα δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης πάρα μόνο αυτό τον οποίο ανέφερα παραπάνω.

Κλείνοντας, πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι συναισθηματισμοί είναι απολύτως κατανοητοί, η πραγματικότητα και οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι. Και κάτι πρέπει να γίνει τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει τη μεγάλη στροφή στο δρόμο προς το να γίνει ένα πραγματικά πλατύ και μεγάλο κόμμα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon