cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Ισπανία – Πορτογαλία έριξαν στο μισό τους λογαριασμούς ρεύματος

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφιζόταν μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο, με φόντο την έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σε Ισπανία – Πορτογαλία έκαναν “μάχη” στην Κομισιόν για να βάλουν πλαφόν στις τιμές των λογαριασμών ρεύματος…

Ισπανία – Πορτογαλία έριξαν στο μισό τους λογαριασμούς ρεύματος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την «ιβηρική εξαίρεση». Αυτή επιτρέπει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να αποσυνδέσουν την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με το Euronews, η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού που θα θέτει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για το 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών με ρυθμισμένες τιμές.

«Υπάρχει πολιτική συμφωνία», ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση, Τερέσα Ριμπέρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό της, Ντουάρτε Κορδέιρο, έπειτα από τη συνάντηση με την επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι υπάρχει «πολιτική συμφωνία επί της αρχής», ώστε η Ισπανία και η Πορτογαλία να μπορέσουν να υιοθετήσουν «αναλογικά και προσωρινά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας». Και προσθέτει ότι «οι επαφές θα συνεχιστούν τώρα με πλήρη ταχύτητα σε τεχνικό επίπεδο».

Η συμφωνία Μαδρίτης και Λισαβόνας με τις Βρυξέλλες βασίζεται σε δύο βασικές γραμμές.

Η πρώτη αφορά τη μείωση της τιμής τιμής του φυσικού αερίου και του λιγνίτη για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τις πρώτες εβδομάδες, 10 ευρώ περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προταθεί από τις δύο κυβερνήσεις. Στη συνέχεια η Κομισιόν απαιτεί αυτό το ανώτατο όριο να αυξάνεται σταδιακά, έως ότου φτάσει τα 50 ευρώ κατά μέσο όρο για τους 12 μήνες που θα διαρκέσει αυτός ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης. Να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο κοστίζει σήμερα 80 ευρώ η μεγαβατώρα στο Mibgas, την ιβηρική αγορά ενέργειας.

Η δεύτερη είναι αυτή που προκάλεσε τις περισσότερες συγκρούσεις Μαδρίτης και Λισαβόνας με την Κομισιόν και αφορά την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος εκτός Ιβηρικής. Τελικά συμφωνήθηκε ότι τόσο οι καταναλωτές στην Ισπανία και την Πορτογαλία όσο και οι άλλοι (ειδικά οι Γάλλοι που εισάγουν ενέργεια από την Ιβηρική) θα πληρώνουν την ίδια τιμή, και όχι αυξημένη, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο που προτάθηκε.

Σ’ αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας – είναι και οι δύο υπό την ηγεσία σοσιαλιστών πρωθυπουργών – καλούσαν τις Βρυξέλλες από το περασμένο καλοκαίρι να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Τιμές που έχουν εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για φυσικό αέριο, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των γεωπολιτικών εντάσεων, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αρχική πρόταση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων Ισπανίας και Πορτογαλίας ήταν για επιβολή πλαφόν 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τέλος, να αναφέρουμε πως την ίδια ώρα που οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις έδιναν την “μάχη” στην Κομισιόν για το “πλαφόν” ο “δικός” μας Πρωθυπουργός είχε σημαντικότερα ζητήματα να λύσει. Διότι ασφαλώς το να πάρει ιδέες από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, για το πως θα… αποκαταστάσει τα βασιλικά ανάκτορα του Τατοϊου είναι σαφώς πιο σημαντικό από το γεγονός ότι οι… “υπήκοοί” του στην Ελλάδα έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα… “αδιέξοδα” της πολιτικής του στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας αλλά και των… “υπερκερδών” των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon