cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 20.04 2024

Στον πάτο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Το Politico ρίχνει νέα “καρπαζιά” στον Οικονόμου για την ελευθερία του Τύπου στην χώρα μας – Κυβερνητική υποκρισία για προτάσεις Κομισιόν

Στον πάτο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας και κυρίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται το ένα με το άλλο τα χτυπήματα από τον διεθνή τύπο αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ΜΜΕ και στο πόσο πολύ έχει βυθιστεί στα σκοτάδια η ελευθερία του τύπου στην χώρα μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να παρουσιάσει μια άλλη πιο… “μαγική” εικόνα.

Και βέβαια δεν άργησε να έρθει και η πληρωμένη απάντηση από το Politico το οποίο σε νέο του “χτύπημα” αναφέρει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική στρατηγική ενόψει της επίσκεψης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Μετά από εβδομάδες κατηγοριών κατά διεθνών ΜΜΕ περί συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης και απειλών κατά Ελλήνων δημοσιογράφων με διώξεις και καταδίκες» λέει η ιστοσελίδα «η Αθήνα ξαφνικά εμφανίζεται ως ο καλύτερος φίλος της ελευθερίας του Τύπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ελευθερία του Τύπου, μια νέα σειρά κανόνων που προτείνουν οι Βρυξέλλες για την υπεράσπιση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας».

Το Politico παραθέτει μερικά από τα “παραμύθια” της σχετικής ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος του Τύπου, λέγοντας όσα θέλει να ακούσει η Κομισιόν, με βάσει το νέο πλαίσιο που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.

Οι Βρυξέλλες όμως διαρρέουν πως δεν θέλουν απλά να ακούσουν λόγια, αλλά περιμένουν πράξεις και πρόοδο.

«Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη: Κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην ελευθερία του Τύπου εντός Ε.Ε., πιο κάτω και από την Ουγγαρία» σημειώνει το Politico παραθέτοντας την πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που τόσο εξόργισε το Μαξίμου.

Θυμίζουμε πως το αξιόπιστο και σαφώς σοβαρότερο των ελληνικών ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, Politico, είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης, επειδή τόλμησε να καλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τον Γιάννη Οικονόμου να επιτίθεται σε δημοσιογράφο του μέσου, για να τα μαζέψει ελαφρώς λίγες ώρες αργότερα και αφού είχε γίνει καλά καλά “ρόμπα” στα social και όχι μόνο.

Όλο αυτό το σκηνικό και ενώ περιμένουμε επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα από την αρμόδια Επίτροπο, Βέρα Γιούροβα.

Σύμφωνα με το Politico στο στόχαστρο της Κομισιόν δεν είναι μόνο οι υποκλοπές και συγκεκριμένες πρακτικές κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ, αλλά και ο περιβόητος νόμος για τα fake news που πέρασε η κυβέρνηση με πρόφαση την πανδημία, ο οποίος προβλέπει ακόμη και φυλάκιση πέντε ετών για όσους κριθεί ότι «προκαλούν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες ή υποβαθμίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην οικονομία, την αμυντική ισχύ της χώρας ή τη δημόσια υγεία».

Από το στόχαστρο του Politico βέβαια δεν γινόταν να απουσιάζει και η αναφορά στην νέα προτεινόμενη νομοθεσία που έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις. Ο λόγος ασφαλώς για την “επιτροπή λογοκρισίας” που θα ελέγχει εάν τηρούνται οι δημοσιογραφικές αρχές και η δεοντολογία και θα έχει τη δυνατότητα να παγώσει την κρατική διαφήμιση προς συγκεκριμένα μέσα για δύο χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει και το σχόλιο του Γκορκάν Οζτουράν, συντονιστή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ ο οποίος δηλώνει σχετικά ότι: «πραγματικά αναρωτιέμαι εάν η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση συναγωνίζονται για να δουν ποια θα πλήξει περισσότερο την ελευθερία του Τύπου».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon