cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 19.04 2024

Είναι που το καλοκαίρι ο κορωνοϊός δεν κολλάει

Πάμε φουλ στο 6ο κύμα της πανδημίας με 50% αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού μέσα σε μόλις μια βδομάδα – Στο κόκκινο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Τι λένε οι ειδικοί;

Είναι που το καλοκαίρι ο κορωνοϊός δεν κολλάει

Λίγο πριν μπούμε στην καρδιά του καλοκαιριού, όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε παράλληλα φουλ και στο 6ο κύμα της πανδημίας. Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, που έχουν υψηλή μεταδοτικότητα, έφεραν αύξηση σχεδόν 50% σε κρούσματα κορονοϊού μέσα σε μία εβδομάδα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία χτυπάνε κόκκινο και οι προβλέψεις των ειδικών κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Είναι που ο κορωνοϊός το καλοκαίρι δεν… κολλάει.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες 10 ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 60% με 70%, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει και τη θετικότητα στα τεστ στο 6% με 7%.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε και το σχετικό γράφημα για την επιδημιολογική καταγραφή της Covid-19 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τι αναφέρει για την αύξηση των κρουσμάτων ο Νίκος Τζανάκης;

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εξήγησε για τη μεταδοτικότητα: «Έχουμε καιρό να δούμε τέτοιες τιμές Rt. Nα φανταστείτε πως η Όμικρον 2 στο απόγειό της έδινε 1.14 στον δείκτη μεταδοτικότητας και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 1.24. Άρα περιμένουμε ανάλογα κρούσματα που σημαίνει μεταξύ 17 και 25 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα στο πικ του κύματος, με αυτούς τους δείκτες μεταδοτικότητας. Αυτό θα συμβεί πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου. Εάν και εφόσον δηλώσουμε και μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα».

Ο κ. Τζανάκης είπε επίσης, πως τα στελέχη Ο4 και Ο5 έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως πλέον. Διαπιστώνεται δε μια εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, και είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών, όλη σχεδόν η Αττική, ο Πειραιάς και η Κρήτη που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία πάση θυσία λέει ο Καπραβέλος

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, είπε: «Υπάρχει συζήτηση τα μικρά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να γίνουν όλα Covid, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Εφαρμογή των μέτρων και επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία πάση θυσία. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αν δεν υπάρξουν έλεγχοι σε υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, ειλικρινά αυτή η κοινωνία δεν έχει μέλλον. Δεν μας φτάνουν αυτά που βλέπουμε; Η συζήτηση έχει τελειώσει. Όσοι ήταν να πειστούν, πείστηκαν».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon