Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο cretanews ο φαρμακοποιός Κώστας Σαριδάκης μιλώντας για πολλά θέματα που αφορούν το φάρμακο και τη γενικότερη φαρμακευτική πολιτική της χώρας μας…

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο cretanews ο φαρμακοποιός Κώστας Σαριδάκης μιλώντας για πολλά θέματα που αφορούν το φάρμακο και τη γενικότερη φαρμακευτική πολιτική της χώρας μας.
Όπως έκανε σαφές ο κ. Σαριδάκης, φέτος σε επίπεδο ελλείψεων στα φαρμακευτικά σκευάσματα είμαστε σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ έκανε σαφές πως υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά των πολιτών όσον αφορά την αύξηση της αξίας της συμμετοχής τους.
Ο κ. Σαριδάκης μεταξύ άλλων μίλησε και για το ρόλο του φαρμακείου σήμερα ο οποίος μπορεί να είναι πολυδιάστατος και πολύπλευρος, ενώ έκανε διεξοδική αναφορά στις παράλληλες εξαγωγές.
Ειδικότερα, ο φαρμακοποιός Κώστας Σαριδάκης μίλησε για τις προϋποθέσεις εμβολιασμού του πολίτη. Η μία και μοναδική προϋπόθεση για να κάνει το εμβόλιο της γρίπης ο πολίτης είναι να πάει στο φαρμακείο της γειτονιάς του και να κρατάει μαζί του το ΑΜΚΑ.
Όπως είπε:
«Οποιοσδήποτε ενήλικας μπορεί να πάει στο φαρμακείο και να κάνει το εμβόλιο του. Οποιοσδήποτε ενήλικας μπορεί να μεταβεί στο φαρμακείο της γειτονιάς του και να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία και πιο συγκεκριμένα το ΑΜΚΑ του και με αυτόν τον τρόπο να εμβολιαστεί εφόσον το κρίνει αναγκαίο . Το βήμα αυτό ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2023».
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Υπήρχε μία μικρή αύξηση της τιμής σε φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλής αξίας. Τα φάρμακα όπου αποζημιώνει το κράτος και είναι κάτω των 5 ευρώ, εκεί μπορεί κάποιος πολίτης να είδε μια αύξηση της τιμής του τον προηγούμενο μήνα. Πρέπει ωστόσο να διασαφηνιστεί πως όταν λέμε αύξηση σε φάρμακα που αποζημιώνει το κράτος, πιο πολύ «κτυπάει» το κράτος παρά ο ίδιος ο πολίτης. Την αύξηση αυτή την πλήρωσε λίγο το Ταμείο που άνηκε ο πολίτης και λίγο ο ασφαλισμένος. Για τον ασφαλισμένο, το ποσό της αύξησης είναι μικρό».
Ο κ. Σαριδάκης, μιλώντας με στοιχεία για την αύξηση της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων έδωσε πιο απτά παραδείγματα όπως: το Ντεπόν.
«Ένα μεγάλο ωστόσο πρόβλημα είναι η αύξηση της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το Ντεπόν για παράδειγμα πριν δέκα χρόνια κόστιζε 0,70 ευρώ/ τεμάχιο, ενώ τώρα κοστίζει 2,50 ευρώ/τεμάχιο στο φαρμακείο. Για κάποιους, το κόστος είναι δυσβάσταχτο» είπε.
Ο ίδιος τόνισε: «Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες. Ο εμβολιασμός είναι ένα μεγάλο κόστος για το κράτος. Εφόσον σου το παρέχει δωρεάν, είναι ορθό να το κάνεις».
Ελλείψεις στα φάρμακα
Ο κ. Σαριδάκης ανέφερε πως το βασικό πρόβλημα σήμερα των φαρμακείων είναι οι ελλείψεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Το βασικό πρόβλημα είναι οι ελλείψεις των φαρμάκων. Αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητας. Κάθε μέρα εμείς οι φαρμακοποιοί ασχολούμαστε τουλάχιστον μία ώρα για να βρούμε ελλειπτικά φάρμακα».
Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε τώρα; Και η έλλειψη φαρμάκων είναι ένα ελληνικό ή παγκόσμιο πρόβλημα;
«Βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση τη δεδομένη περίοδο. Τον Ιανουάριο, αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Αυτός είναι ένας δύσκολος μήνας. Πέρυσι είχαμε πρόβλημα αιμοξυκιλλίνη που ήταν ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 90% δόθηκε στην Κίνα και είδαμε πως η έλλειψη ήταν μεγάλη και σε χώρες όπως: η Ιταλία. Στην Ιταλία, υπήρχαν φαρμακοποιοί που έφτιαχναν την αντιβίωση αυτή. Φέτος, έχουμε φροντίσει το απόθεμά μας και θεωρώ πως θα είμαστε καλύτερα από πέρυσι. Όταν υπάρχει έλλειψη σ΄ ένα συγκεκριμένο φάρμακο, σε μια εβδομάδα θα δημιουργηθεί έλλειψη και στο γενόσημό του» είπε.
Ο κ. Σαριδάκης υπογράμμισε:
«Το ελληνικό φαρμακείο σου προσφέρει αμεσότητα. Σε θέματα απλά, όπως είναι δερματολογικά, θα δαπανήσεις χρόνο και χρήμα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, πολλά θέματα υγείας που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αντιμετωπίζονται από τα ελληνικά φαρμακεία. Πλέον, έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες των φαρμακείων, όπως: ο εμβολιασμός των ενήλικων. Θα μπορούσε το φαρμακείο να καλύψει αρμοδιότητες όπως: διαχείριση βάρους, μέτρηση υπέρτασης και διαβήτη, καταγραφή ιστορικού. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομούνταν πόροι και το φαρμακείο θα λειτουργούσε ως ένα άτυπο τμήμα διαλογής των νοσοκομείων».
Εξαγωγές
Μείζον ζήτημα συνιστούν και οι εξαγωγές των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Πότε όμως οι εξαγωγές γίνονται παράνομες;
Ο κ. Σαριδάκης απάντησε, λέγοντας:
«Οι εξαγωγές φαρμάκων γίνονται στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η Ελλάδα από την περίοδο των μνημονίων ανήκει στις 3 χώρες με τα φθηνότερα φαρμακευτικά σκευάσματα. Όταν ο χονδρέμπορος αγοράζει ένα φάρμακο 50 ευρώ και έξω η χονδρική τιμή του φαρμάκου είναι στα 70 ευρώ, ο χονδρέμπορας θα σκεφτεί λογικά και θα κρατήσει ένα μεγάλο απόθεμα για να το δώσει απέξω. Το φαρμακείο δε μπορεί να κάνει εξαγωγές. Οι φαρμακαποθήκες κάνουν εξαγωγές. Δεν είναι παράνομες οι εξαγωγές. Οι εξαγωγές είναι παράνομες όταν οι φαρμακαποθήκες κάνουν εξαγωγές σε φάρμακα που έχουν οριστεί ως ελλειπτικά»
Δυσαρέσκεια
Ο κ. Σαριδάκης υποστήριξε πως ο ασθενής αισθάνεται δυσαρεστημένος πλέον με την αύξηση της τιμής του φαρμάκου.
«Πριν 7-8 χρόνια, ο ασθενής πλήρωνε το 10% της αξίας του φαρμάκου. Τώρα ο ασθενής πληρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 30% της αξίας του φαρμάκου. Πλέον, ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε πως υπάρχουν αντιδράσεις από την αύξηση της τιμής των φαρμάκων αλλά δεν μπορεί να αποφευχθεί. Είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης» κατέληξε.