Όχι πως δεν το περιμέναμε αλλά ήθελε μεγάλη προσπάθεια για να πέσει η Ελλάδα 38 (!!!) θέσεις στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα κατάφερε να μας ρίξει κάτω ακόμα και από το… Μπουρούντι!!!

Η Ελλάδα με την τραγική διαχείριση των θεμάτων του Τύπου και τις μακροχρόνιες παθογένειες του, αλλά και την τεράστια προσπάθεια χειραγώγησης – φίμωσης – λογοκρισίας – εξαγοράς των ΜΜΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη γκρεμίζεται στην 108η θέση (!!!) στον κόσμο, πίσω από αφρικανικές χώρες όπως το Τόγκο, η Ανγκόλα, η Μποτσουάνα, η Γκαμπόν και μόλις μία θέση από τη Ζάμπια, σε σύνολο 180 χωρών.

Δολοφονία Καραϊβάζ, συμβόλαια κατά δημοσιογράφων (Βαξεβάνη), διώξεις δημοσιογράφων που ερευνούσαν σκάνδαλα (Κώστα Βαξεβάνη – Γιάννας Παπαδάκου), φίμωση δημοσιογράφων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όπως της Ολλανδής Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ με τη γνωστή φράση «you have not been to Samos», καθώς φυσικά και τα καθημερινά περιστατικά βίας και αυθαίρετων απαγορεύσεων της αστυνομίας συνθέτουν ένα μαύρο, κατάμαυρο, σκηνικό ενδεικτικό της κατάντιας στην οποία έχει φτάσει πλέον η Ελευθερία του Τύπου στην χώρα μας.
Στην χώρα μας πλέον κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια όταν κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις ή τολμά να γράψει την κριτική του άποψη για κάποιο σημαντικό θέμα, ακόμα και για εκείνα τα μικρά και καθημερινά. Στην χώρα μας η δημοσιογραφία έχει γίνει συνώνυμο των δημοσίων σχέσεων και του εξαγορασμένου λόγου ή εργαλείο για την δολοφονία χαρακτήρων κυρίως όποιων δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του συστήματος της πολιτικής και οικονομικής ελίτ.
Αυτά δεν γινόταν και παλιότερα;
Ναι, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό, όχι τόσο ξεδιάντροπα και σίγουρα όχι με τέτοιο βαθμό εκφοβισμού για όσους δεν… “συγκλίνουν” με την υπόλοιπη δημοσιογραφική “κλίκα”. Αλίμονο σε όποιον τολμήσει να παρεκκλίνει… κατηγορείται αμέσως από το… “μέτωπο” της λογικής, όπου η “λογική” βεβαίως – βεβαίως κατασκευάζεται κατά πως βολεύει τα μεγάλα τα ψάρια των ΜΜΕ…
Η Ελλάδα έπεσε από την θέση 70 στην θέση 108!!! 38 ολόκληρες θέσεις κάτω!!!

Όπως επισημαίνει η RSF (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα), «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση».
Δείτε αναλυτικά τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δίνουν στη δημοσιότητα οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.
Τι σχολιάζει η RSF για το μιντιακό τοπίο στην Ελλάδα;
«Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα MME είναι σταθερά μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Λίγοι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι όπως ο ΣΚΑΪ συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε έναν μεγάλο κατακερματισμό του μιντιακού τοπίου. Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επίσης σε άλλους, αυστηρά ρυθμιζόμενους επιχειρηματικούς τομείς. Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ. Ο Τύπος είναι επομένως πολύ πολωμένος πολιτικά».
Υπονόμευση της ανεξαρτησίας των κρατικών ΜΜΕ
Στην έκθεση της RSF τονίζεται ακόμα ότι η εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο υπονομεύει την ανεξαρτησία τους και ότι το ΕΣΡ έχει κατηγορηθεί ως αργό και αναποτελεσματικό στις αποφάσεις του, ενώ αναφορά γίνεται και στις αδιαφανείς κρατικές ενισχύσεις προς μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο για τα fake news
Ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί διασποράς ψευδών ειδήσεων που «επιτρέπει τον ασύμμετρο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου με σαθρά νομικά θεμέλια». Μάλιστα, «η ποινή πενταετούς φυλάκισης για το αδίκημα της διάδοσης ψευδών πληροφοριών αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα, αποτελεί σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον και αυξάνει τον κίνδυνο αυτολογοκρισίας».
Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα
Αναφορικά με το κομμάτι της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, πέρα από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, γίνεται αναφορά στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά από μία εκστρατεία δυσφήμησης σε βάρος της λόγω της λογομαχίας που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, ενώ υπογραμμίζεται επίσης ότι «η αστυνομία καταφεύγει τακτικά σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να παρεμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων και της προσφυγικής κρίσης στα νησιά».