cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Αναβιώνει η τέχνη του αργαλειού στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου

Η Ομάδα Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών «Ρόδακας» διοργανώνει το πρώτο του θερινό εργαστήρι κάνοντας το εισαγωγικό του βήμα στον κόσμο της Υφαντικής Τέχνης…

Αναβιώνει η τέχνη του αργαλειού στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου

Με δασκάλα την υφάντρα Δέσποινα Σωμάκη, το εργαστήρι θα ξεκινήσει στις 12 και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουνίου, ενώ οι συμμετέχοντας θα εργασθούν πάνω σε τρεις αργαλειούς κατασκευασμένους από Μαργαριτσανούς μαραγκούς εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα κίνητρα του Ρόδακα για το Εργαστήριο αυτό ήταν η επιθυμία να βγουν από τα κατώγια και να «ξαναζήσουν» οι Μαργαριτσανοί αργαλειοί και να γίνει πάνω σε αυτούς ένα πιλοτικό μάθημα Υφαντικής με συνδυασμό των παραδοσιακών χαρακτηριστικών της με τη γεμάτη δροσιά και επινοητικότητα σύγχρονη δημιουργική προσέγγιση, με νέα όμορφα και χρηστικά υφαντά.

Πρόγραμμα εργαστηρίου

Κυριακή 12 Ιουνίου

Πρωί:Συνάντηση στο Καφενείο Βρύση στην πρώτη πλατεία του χωριού από τη βόρεια είσοδό του.

  • Εγκατάσταση στους χώρους διαμονής για όσες/ους μείνουν στις Μαργαρίτες
  • Γνωριμία με τη Δασκάλα της Υφαντικής κα Δέσποινα Παντελάκη-Σωμάκη.
  • Εργαστήριο Υφαντικής. Τα μέρη του αργαλειού, το μιτοχτένιασμα, η αντιμετώπιση μηχανικών προβλημάτων.

Απόγευμα:Εισαγωγικό μάθημα υφαντικής

Δευτέρα 13 Ιουνίου έως Παρασκευή 17 Ιουνίου

Πρωινά:Μάθημα Υφαντικής

Μεσημέρια: Ελεύθερος χρόνος

Απογεύματα:Δυνατότητα εξάσκησης πάνω στους διαθέσιμους αργαλειούς

Σάββατο 18 Ιουνίου

Πρωί: Εργαστήριο Βαφικής Νημάτων με Φυσικά Υλικά

Παράλληλες Απογευματινές Εκδηλώσεις

Δευτέρα 13 Ιουνίου: Προβολή του Ντοκιμαντέρ της Ηρώς Σγουράκη:«Ο Κρητικός Αργαλειός» το οποίο μάς εισάγει στην ιστορική διάσταση και στην αισθητική της κρητικής υφαντικής τέχνης και της λειτουργίας του αργαλειού. Σε αυτό εμφανίζεται ο τελευταίος κατασκευαστής αργαλειών στις Μαργαρίτες Μάρκος Σκουλούδης.

Τετάρτη 15 Ιουνίου: Παρουσίαση της Υφαντικής Τέχνης της Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση, από το γιό της Γεώργιο Καλούτση.

Πέμπτη 16 Ιουνίου: Μάθημα Βαφικής νημάτων με Φυσικά Υλικά από την κα Κατερίνα Κορρέ, με αναφορές στη συμβολή της λαογράφου-μελετήτριας Άννας Αποστολάκη και της Ευαγγελίας Φραγκάκη.

Σάββατο 18 Ιουνίου: Γιορτή Υφαντικής: Συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο Μαργαριτών όπου θα γίνει έκθεση και θα ακουστούν οι ιστορίες των υφαντών από τις Μαργαρίτες και αλλού, όπως θα μας τα παρουσιάσουν οι σημερινοί κάτοχοί τους.

Παρουσίαση της Ανωγειανής υφαντικής τέχνης και συζήτηση με τον υφαντουργό Μανώλη Ξυλούρη.

Δηλώσεις συμμετοχής

Η διεύθυνση που θα βρείτε τη φόρμα συμμετοχής,το αναλυτικό πρόγραμμα και τις απογευματινές δραστηριότητες είναι: http://rodakas.herokuapp.com/loomworkshop

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon