cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Η όμορφη λίμνη στα Δαμάνια-Πνοή ζωής για την περιοχή

Η λίμνη δεσπόζει κάτω ακριβώς από τα τελευταία σπίτια του χωριού κι ήλθε να δώσει ζωή όχι μόνο στα Δαμάνια αλλά σε όλη τη γύρω περιοχή – Ούτε αυτό το έργο πνοής για την περιοχή είναι απαλλαγμένο από “αμαρτίες”

Η όμορφη λίμνη στα Δαμάνια-Πνοή ζωής για την περιοχή

Τα Δαμάνια είναι ένα μικρό προσφυγοχώρι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Παρά τον ορεινό χαρακτήρα του διαθέτει μια όμορφη λίμνη, τεχνητή βέβαια, η οποία συγκεντρώνει το νερό του φράγματος της περιοχής, χωρητικότητας 500.000 κυβικών μέτρων.

Η λίμνη δεσπόζει κάτω ακριβώς από τα τελευταία σπίτια του χωριού κι ήλθε να δώσει ζωή όχι μόνο στα Δαμάνια αλλά σε όλη τη γύρω περιοχή.

Η λίμνη των Δαμανίων με το πέρασμα του χρόνου έχει μετατραπεί σε ένα πλούσιο βιότοπο για πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας.

Απ’ αυτό το νερό αρδεύονται πολλά στρέμματα γης στον κάμπο του οικισμού όμως δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και η αισθητική αξία της καθώς  βρίσκεται σε τέτοια θέση που πολλές φορές καθρεπτίζει όλο το χωριό στα νερά της.

Περιμετρικά της λίμνης κατασκευάστηκε δρόμος για περιπάτους αλλά και για να θαυμάσει κανείς και να παρατηρήσει τα είδη που ζουν σε στο νερό και τις όχθες της.

Να σημειώσουμε ωστόσο πως ούτε αυτό το έργο πνοής για την περιοχή είναι απαλλαγμένο από “αμαρτίες” καθώς για την ενίσχυση του με μεγαλύτερες ποσότητες νερού είχε κατασκευαστεί πρόφραγμα μεταξύ Δαμανίων και την κοντινής Γέννας, το οποίο κατέρρευσε.

Όπως αποδείχθηκε φτιάχτηκε με μεγάλη προχειρότητα, παρά τα μεγάλα ποσά που απορρόφησε η κατασκευή του, και βέβαια όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα ουδείς λογοδότησε γι’ αυτή την αστοχία.

Τα Δαμάνια υπήρξαν παλιότερα χωριό με ανθηρή αμπελουργία. Όμως τα περισσότερα αμπέλια ξεράθηκαν, λόγω φυλλοξήρας, κι έτσι οι κάτοικοι στράφηκαν στις ελιές που πλέον καλύπτουν και τις μεγαλύτερες εκτάσεις πέριξ του φράγματος. 

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon