cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Ξεχασμένες συνήθειες της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι παλιοί Κρητικοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είχαν βάλει στις ζωές τους κάποιες συνήθειες και παρατηρήματα τα οποία φρόντιζαν να τηρούν πιστά και να μεταφέρουν στα παιδιά τους, ώστε κανείς να μην περικλείνει…

Ξεχασμένες συνήθειες της Μεγάλης Εβδομάδας

Έτσι τη Μεγάλη Πέμπτη, την ώρα που διάβαζε ο ιερέας στην εκκλησία τα 12 Ευαγγέλια εκείνοι έδεναν από ένα κόμπο σε μια άσπρη κλωστή, κάθε φορά που τέλειωνε ένα από αυτά. Θεωρούσαν πως η κλωστή αυτή στο τέλος είχε καθαγιαστεί κι έτσι την κρατούσαν στο σπίτι τους ως φυλακτό.

Την ίδια ημέρα έπαιρναν λίγο από τα κεριά που έλιωναν πάνω στο σταυρό, την ώρα ανάγνωσης των 12 Ευαγγελίων, και αφού τα έκαναν ένα μικρό σβώλο τα κρατούσαν κι αυτά ως φυλακτό.

Τη συγκεκριμένη μέρα εξάλλου έφτιαχναν πάντα τα γλυκά του Πάσχα και έβαφαν τα αυγά τους. Ήταν η μοναδική ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας που μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά καμιά άλλη δουλειά στο σπίτι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι γυναίκες δεν έραβαν ούτε χρησιμοποιούσαν ψαλίδι γιατί έλεγαν πως έτσι τρυπούσαν το σώμα του σταυρωμένου Ιησού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή επίσης έπαιρναν λουλούδια με κοτσάνι από τον επιτάφιο και τα φύτευαν ενώ για το καλό περνούσαν κάτω από τον επιτάφιο τρεις φορές

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon