cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Το μινωικό μονοπάτι από τη Λύκτο ως το Δικταίο Άντρο

Ενδιαφέρον ξεχωριστό παρουσιάζει το μινωικό μονοπάτι, τμήμα σήμερα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, που ξεκινά από την Λύκτο και καταλήγει στο Δικταίο Άντρο στο Οροπέδιο Λασιθίου…

Το μινωικό μονοπάτι από τη Λύκτο ως το Δικταίο Άντρο

Πρόκειται για ένα μικρό μέρος μόνο του μεγάλου μινωικού μονοπατιού που ξεκινούσε από το παλάτι της Κνωσού και έφθανε ως το Δικταίο Άντρο.

Λέγεται πως ο βασιλιάς Μίνωας πήγαινε κάθε εννιά χρόνια από την Κνωσό, μέσω αυτού του μονοπατιού, στη σπηλιά του Δία, για να μιλήσουν και να λάβει συμβουλές από τον πατέρα των Θεών.

Το κομμάτι που διέρχεται από Λύκτο και φθάνει ως το Οροπέδιο δεν χάθηκε στο πέρασμα των αιώνων, μάλιστα επί Κρητικής Πολιτείας ενισχύθηκε με λίθινες κατασκευές δεδομένου ότι τότε αποτελούσε βασικό δρόμο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Οι μάστορες της εποχής εκείνης έκαναν μάλιστα τόσο καλή δουλειά που η εικόνα του μονοπατιού ακόμα και σήμερα είναι εξαιρετική και μόνο σε ελάχιστα σημεία του έχει υποστεί φθορές.

Πιθανόν το αρχικό μινωικό μονοπάτι, επί του οποίου κατασκευάστηκε το λιθόστρωτο της Κρητικής Πολιτείας, να ήταν στενότερο ωστόσο η βάση χάραξης του παραμένει ίδια αιώνες μετά.

Αν δεν θέλετε να κάνετε όλη τη διαδρομή μπορείτε να ξεκινήσετε από τη Μονή Βιδιανής και να φθάσετε ως την Κασταμονίτσα, η οποία καλύπτεται χαλαρά και με στάσεις σε περίπου 4 ώρες.

Η σήμανση του μονοπατιού είναι αρκετά καλή και είναι τόσο ευδιάκριτο που δύσκολα όποιος το περπατά χάνεται. Υπόψην πως σχεδόν όλη η διαδρομή γίνεται χωρίς σκιά και δεν υπάρχει ενδιάμεσα νερό.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon