cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 07.05 2024

Η μεγαλύτερη μάχη τανκ μετά τον Β’ ΠΠ

Ουκρανία και Ρωσία ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη μάχη αρμάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρει ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας

Η μεγαλύτερη μάχη τανκ μετά τον Β’ ΠΠ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρόκειται να γίνει μάρτυρας της μεγαλύτερης μάχης με τανκς στην ήπειρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο τη Δευτέρα, ο Μοραβιέτσκι είπε ότι επίκειται μάχη με τανκ στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στη συνέχεια, κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσφέρουν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, καθώς διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς σύντομα.

«Η πιο αποφασιστική μάχη πρόκειται να ξεκινήσει και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μάχη με τανκ σε αυτό το μέρος του κόσμου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Μάχη του Κουρσκ

Το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο Ντονμπάς όπως το προβλέπει ο Πολωνός πρωθυπουργός, θυμίζει τη φρίκη της Μάχης του Κουρσκ μεταξύ των γερμανικών και των σοβιετικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 1943.

Η μάχη ήταν η τελευταία ευκαιρία της Γερμανίας να κατακτήσει το Ανατολικό Μέτωπο μετά την ήττα από τον Κόκκινο Στρατό στη Μάχη του Στάλινγκραντ τον προηγούμενο χρόνο. Το Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία 280 μίλια νότια της Μόσχας, έγινε το θέατρο μιας εβδομαδιαίας αιματηρής μάχης που περιελάμβανε βαρύ πυροβολικό, τανκ και πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες.

Η Γερμανία φέρεται να είχε συγκεντρώσει πάνω από 500.000 άνδρες, 10.000 όλμους και πυροβολικό, 2.500 αεροσκάφη και 2.700 τανκ στο μέτωπο στο Κουρσκ. Ο σοβιετικός στρατός αντιμετώπισε τα γερμανικά στρατεύματα με πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες, περισσότερα από 20.000 πυροβόλα και όλμους, 2.650 αεροσκάφη και 3.600 τανκ. Ο Κόκκινος Στρατός φέρεται να είχε επιπλέον 1.500 άρματα μάχης να αναπτύξει.

Υπολογίζεται ότι υπήρξαν 800.000 θύματα από τη σοβιετική πλευρά, ενώ οι Γερμανοί είχαν 200.000 θύματα. Η μάχη τελείωσε όταν οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αφού δεν μπόρεσαν να σπάσουν την άμυνα του Κόκκινου Στρατού και τα συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Σικελία στις 10 Ιουλίου για να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon