Δανείζονται για να επιβιώσουν – Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αλιείς του Ηρακλείου περιέγραψε στο cretanews ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο ολοένα και αυξανόμενο λειτουργικό κόστος που απαιτείται να πληρώσει ο αλιεύς, ενώ μίλησε και για τους κινδύνους της θάλασσας οι οποίοι καραδοκούν δημιουργώντας τεράστια οικονομική ζημία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την απομάκρυνση ψαριών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης
Ειδικότερα, οι αλιείς είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία επαγγέλματος. Ο θαλάσσιος εξοπλισμός τους όπως και το λειτουργικό κόστος που απαιτείται για τη συντήρηση των αλιευτικών εξοπλισμών είναι υψηλός ενώ την ίδια στιγμή το ημερομίσθιο τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Οι δυσκολίες είναι αρκετές, ενώ το επάγγελμα αφανίζεται αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νεότερους ανθρώπους.
Στο πλαίσιο αυτό, το cretanews επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου, κ. Γιάννη Ανδρουλάκη ο οποίος μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αλιείς του Ηρακλείου.
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε αρχικά στο λειτουργικό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αλιείς λέγοντας: «Ένας αλιεύς πρέπει να πληρώσει ένα δυσανάλογο ποσό για να συντηρήσει το κόστος. Έχουμε τα λιμενικά τέλη που είναι ένα κόστος ολοένα και αυξανόμενο. Έχουμε τα τέλη του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου που αφήνουμε τα σκάφη μας στο λιμάνι του Ηρακλείου. Την ίδια στιγμή, ένα αλιευτικό σκάφος απαιτεί τη συντήρησή του σε χρωματισμό. Επίσης, τα καύσιμα είναι ένας τεράστιο οικονομικό αγκάθι. Μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε ένα επιπλέον κόστος από εξωτερικούς παράγοντες όπως: το «σκίσιμο» των διχτυών από λεοντόψαρα και λαγοκέφαλους αλλά και η απώλεια παραγαδιών. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην έχουμε παραγάδια με την επιστροφή μας στο Ηράκλειο».
Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για τους θαλάσσιους κινδύνους που απειλούν τον Ηρακλειώτη αλιέα, τονίζοντας: «Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες κινδύνων που απειλούν το εισόδημα μας: τα λεγόμενα «εισβολικά» και τα θηλαστικά. Τα εισβολικά θεωρούνται: ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, ενώ τα θηλαστικά όπως: οι φώκιες έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα δίχτυα μας. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν και οι χελώνες. Όλα αυτά τα ζώα εάν βρίσκονται δίπλα στα δίχτυα που πετάμε, τα σκίζουν. Επίσης, έχουν σημειωθεί 198 επιθέσεις από λεοντόψαρα, λαγοκέφαλους και φώκιες σε ανθρώπους. Η οικονομική ζημία, ωστόσο, είναι μεγάλη. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουμε ένα μεγάλο ποσό στα δίκτυα. Πραγματικά, μας «διαλύουν» το δίκτυ».
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν ψάρια πέριξ του Ηρακλείου. Λόγω των κλιματολογικών μεταβολών, έχουμε αφανιστεί. Τα ψάρια μετακινούνται. Έχουν φύγει από το Κρητικό και Αιγαίο Πέλαγος εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών».
Σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο μέσος αλιεύς του ν. Ηρακλείου;
«Δανειζόμαστε για να ζήσουμε. Δεν τα βγάζουμε πέρα. Ζούμε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πολλές φορές, πάμε σε ανθρώπους να μας βάψουν το πλοίο και τους λέμε: θα σε πληρώσουμε μόλις βγω έξω στη θάλασσα. Ζούμε με φέσια. Και ρωτάω εγώ: ποιο είναι το κίνητρο των νέων ανθρώπων να εργαστούν με τη θάλασσα; Απολύτως κανένα. Γι΄ αυτό δεν υπάρχουν νέα άτομα να ασχοληθούν και γι΄ αυτό θα αφανιστεί ο κλάδος. Η παραδοσιακή αλιεία χάνεται. Τα παραδοσιακά «σκαριά» εξαφανίζονται με άμεση συνέπεια να χάνεται και ένα ιστορικό μέρος της χώρας μας, της Ελλάδας» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης…