cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Σε δεινή οικονομική κατάσταση οι ψαράδες του Ηρακλείου

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για τα οξυμένα προβλήματα των αλιέων του νομού Ηρακλείου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου…

Σε δεινή οικονομική κατάσταση οι ψαράδες του Ηρακλείου

Στη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ψαράδες του νομού Ηρακλείου, αναφέρεται σε ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών, Μαρίας Κομνηνάκα και Διαμάντως Μανωλάκου.

Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, τη στιγμή που το λειτουργικό κόστος έχει ανέβει δραματικά και το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί, χρεώνονται και με τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη τους, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου τους επιβάλλει χαράτσι για την ανέλκυση-καθέλκυση σκαφών, την οποία πραγματοποιούν οι ίδιοι οι αλιείς και όχι οι υπηρεσίες του ΟΛΗ. 

Άλλο ένα οικονομικό βάρος είναι και τα τέλη ελλιμενισμού που πληρώνουν όλα τα σκάφη στο Λιμενικό Ταμείο, μέχρι και τα πιο μικρά, ακόμα και για τις ημέρες που βρίσκονται στη στεριά για τη συντήρησή τους.

Αγανάκτηση επίσης προκαλεί η τιμολόγηση του νερού για το πλύσιμο των αλιευμάτων, με 6 ευρώ το κυβικό μέχρι πρότινος και τώρα, μετά τις διαμαρτυρίες των ψαράδων, με 3,5 ευρώ, καθώς και η δυσβάσταχτη κοστολόγηση του ρεύματος.

Οξυμένο είναι και το πρόβλημα της καταστροφής των αλιευτικών εργαλείων από θαλάσσια είδη π.χ. λαγοκέφαλοι, φώκιες, χελώνες, κτλ, τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης των συγκεκριμένων ζημιών με αποτέλεσμα να χρεώνονται οι ίδιοι οι ψαράδες και για την αποκατάσταση των εργαλείων τους. Το ίδιο ισχύει και για τις ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.  

Παράλληλα οι αλιείς βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας και του κόστους των καυσίμων, που έχει εκτοξευθεί. 

Την ίδια στιγμή δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως κατήγγειλαν με τις κινητοποιήσεις τους στο Ηράκλειο και πανελλαδικά. 

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν σε ενέργειες για:

  • Την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας στα σκάφη των βιοπαλαιστών ψαράδων
  • Την άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός των αλιέων λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.  
  • Τη μείωση του κόστους των καυσίμων με τη διευκόλυνση του εφοδιασμού τους απευθείας με αφορολόγητο (ναυτιλιακό) πετρέλαιο και τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης απέναντι στο αυξημένο κόστος καυσίμων. 
  • Την κατάργηση των χαρατσιών στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και το Λιμενικό Ταμείο, τη μείωση των χρεώσεων σε νερό και ρεύμα. 
  • Τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μηχανισμών καταγραφής και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από τα θαλάσσια είδη πχ λαγόψαρα, φώκιες, χελώνες, κτλ καθώς και από καιρικά φαινόμενα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon