cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 07.05 2024

Αντιδρά η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και τις τελευταίες εξελίξεις, καταγγέλλοντας ότι άλλες ήταν οι υποσχέσεις για την χρήση και άλλες είναι οι πράξεις…

Αντιδρά η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου
Εργασίες στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου στα Χανιά.

Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου», μια κινηματική οργάνωση πολιτών που δημιουργήθηκε από το 2006 ως αντίδραση στην τότε επιχειρούμενη πολεοδόμηση του στρατοπέδου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, μοναδική της επιδίωξη ήταν το στρατόπεδο να γίνει χώρος πρασίνου, θα ήταν η πρώτη που θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο, εάν πραγματικά συνέβαινε.

Ωστόσο όπως τονίζει, παρά την παραχώρηση για έξι μήνες τμήματος του στρατοπέδου στο Δήμο Χανίων μέχρι την εξαγορά του, αλλά και τις δηλώσεις του δημάρχου ότι δεν θα χτιστεί εκεί κανένα κτίριο, τα γεγονότα άλλα δείχνουν.

Το Δημοτικό συμβούλιο στην 2/10-01-2023 απόφασή του, (η οποία αφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), ψήφισε εκτός των άλλων να δοθεί στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου συντελεστής δόμησης 0,10 και κάλυψης 0,15 για να μπορούν να χτιστούν εκεί σε 5.500 τ.μ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά σχολεία, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κτίρια διοίκησης, εστίαση και αναψυκτήρια.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία, «συνεργεία του Δήμου μπήκαν στο χώρο και ξεκίνησαν εργασίες κατεδαφίσεων κτισμάτων και ισοπέδωσης του χώρου με κόψιμο μάλιστα δέντρων με στόχο τη δημιουργία «προσωρινού» χώρου στάθμευσης πάλι σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου και των αντιδημάρχων του».

Και μάλιστα, όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία, χωρίς καμία έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες Αρχαιολογίας, Δασαρχείου, Πολεοδομίας, χωρίς καν να το γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Βαφτίζοντας το Μαρκόπουλο «περιφερειακή» θέση στάθμευσης, ένα χώρο που είναι σχεδόν στο κέντρο της πόλης. Χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη, χωρίς να αντιμετωπίζεται η υποβάθμιση και η ασφάλεια των κατοίκων από την χρήση αυτή, σε μια περιοχή αμιγούς κατοικίας με στενούς δρόμους», τονίζει χαρακτηριστικά η Πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για ασυμφωνία λόγων και έργων.

Όσον αφορά την εξαγορά έναντι τιμήματος 2 εκ. ευρώ όπως λέγεται, η Πρωτοβουλία πάντα υποστήριζε ότι το στρατόπεδο θα πρέπει να παραχωρηθεί χωρίς ανταλλάγματα.

«Όπως το πήρε ο στρατός κάποτε, έτσι να το επιστρέψει στους πολίτες», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ η Πρωτοβουλία αναρωτιέται αν «το ΥΠΕΘΑ έχει ανάγκη να πάρει από το Δήμο Χανίων ποσό ίσο με το 0,03% του προϋπολογισμού του, που ανέρχεται περίπου στα 7 δις».

Τέλος η Πρωτοβουλία καλεί τον δήμαρχο Χανίων:

1. Να σταματήσει άμεσα τις εργασίες, ειδικά τις διαμορφώσεις και ασφαλτοστρώσεις για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης.

2. Να τροποποιήσει την 2/2023 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όσον αφορά στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου με την κατάργηση οποιουδήποτε συντελεστή δόμησης και κάλυψης. Σ’ αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις για τη στάση που θα κρατήσουν.

3. Να χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου το πρώην στρατόπεδο.

4. Να γίνει άμεση εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης με συμμετοχή των ενδιαφερομένων πολιτών και των φορέων στο σχεδιασμό. Η οποιαδήποτε ανάγκη σε κτίρια και υποδομές μέσα στο στρατόπεδο (αναψυκτήρια, wc, αποθήκες κλπ) θα αντιμετωπιστεί με τη μελέτη αυτή, όπως γίνεται αυτή την περίοδο για το πάρκο των Αγίων Αποστόλων.

5. Να δοθεί προσωρινά η χρήση του χώρου στη γειτονιά.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon