cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 19.05 2024

Η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό, αυξάνεται την υπερεργασία

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, με αφορμή τη νέα τουριστική σεζόν που ξεκινά, καταγγέλλοντας τις συνθήκες που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι…

Η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό, αυξάνεται την υπερεργασία

Άλλη μια τουριστική σεζόν ξεκίνησε, με τους ξενοδοχοϋπάλληλους να βιώνουν ήδη δύσκολες συνθήκες. Μια δουλειά που δε βγαίνει με τίποτα, αφού και φέτος οι χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό στα ξενοδοχεία οδηγούν στην εντατικοποίηση, τα γνωστά 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση, αλλά και σε εργατικά ατυχήματα.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων, «ΔΑΣ», ήδη από το Μάρτιο και τις λεγόμενες «καθαριότητες», παρατηρούνται φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης – μαύρης εργασίας και εξοντωτικών ρυθμών.

Μάλιστα, η έλλειψη εργατικού δυναμικού που παρατηρείται στον τουρισμό για μία ακόμη χρονιά, οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς λιγότερα άτομα χρειάζεται να βγάλουν περισσότερη δουλειά.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ΔΑΣ, στο Ηράκλειο, παραμένει η 6η μέρα εργασίας την εβδομάδα, που μάλιστα πληρώνεται χωρίς προσαυξήσεις, δηλαδή χωρίς να αναγνωρίζεται ως υπερεργασία – υπερωρία, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.

Παράλληλα η ΔΑΣ καταγγέλλει τη νέα συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε η οποία δεν ικανοποιεί τους εργαζομένους, καθώς ακόμα και οι αυξήσεις, δεν «ισοφαρίζουν» τις μεγάλες απώλειες στο εργατικό εισόδημα και δεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, οι έλεγχοι είναι μηδαμινοί καθώς πολλοί εργοδότες δεν εφαρμοζουν τις συμβάσεις.

«Η σεζόν που ξεκίνησε πρέπει να είναι σεζόν σκληρών αγώνων για τους μισθούς μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, με εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΣ.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon