cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Αυξημένες αφίξεις αλλά μειωμένες πληρότητες λόγω airbnb

Άρδην φαίνεται ότι αλλάζει τα μέχρι πρότινος δεδομένα στις μετακινήσεις τουριστών, η ραγδαία αύξηση του Airbnb στην Κρήτη – Ενώ αυξάνονται οι αφίξεις, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι χαμηλότερες…

Αυξημένες αφίξεις αλλά μειωμένες πληρότητες λόγω airbnb
φωτογραφία: ertnews.gr

Ο μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως η οικονομική ύφεση σε ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, επιδρούν σημαντικά στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν στην Κρήτη, δημιουργώντας ένα οξύμωρο γεγονός.

Από τη μια έρχονται περισσότεροι τουρίστες  στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και από την άλλη οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι χαμηλότερες, ενώ στις τουριστικές περιοχές καταγράφεται γκρίνια από τους επιχειρηματίες.

«Όλοι λένε την αλήθεια» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης. Και τα στοιχεία του αερολιμένα που δείχνουν αύξηση των αφίξεων τουριστών δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και οι ξενοδόχοι, οι λοιποί επιχειρηματίες, αλλά και πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που γκρινιάζουν, έχουν δίκιο.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να φτάσει η Κρήτη να έχει 180.000 – 190.000 ξενοδοχειακές κλίνες και μόλις μια πενταετία για να προστεθούν άλλες 100.000 από τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που φτάνουν στο νησί τα 25.000.

Υπάρχουν, ωστόσο, εκτιμήσεις, όπως αυτή του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη, που ανεβάζουν κατακόρυφα αυτόν τον αριθμό, υπολογίζοντας ότι ξεπερνούν τα 40.000.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για υπερπροσφορά κλινών στο νησί, που έχει σαν αποτέλεσμα να καταγράφεται μια μέση μείωση στις πληρότητες των ξενοδοχείων κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι κάποια ξενοδοχεία είναι γεμάτα και άλλα έχουν χαμηλές πληρότητες.

Η σημαντική αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει και μία ακόμα επίπτωση: Τη μετακίνηση τουριστών από τις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές σε άλλα σημεία του νησιού.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, τα ξενοδοχεία της Χερσονήσου καταγράφουν απώλειες, όπως και τα καταστήματα διασκέδασης, εστίασης και τουριστικών ειδών της περιοχής, δεδομένου ότι οι νεαροί Ολλανδοί, που αποτελούν βασικό «αιμοδότη»  έχουν στραφεί προς την ενδοχώρα και άλλες περιοχές, αναζητώντας φθηνότερες διακοπές, ή έχουν περιορίσει τα χρήματα που ξοδεύουν.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στα πεντάστερα, πολυτελή ξενοδοχεία του Αγίου Νικολάου. Και βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι η οικονομική ύφεση που υπάρχει σε ευρωπαϊκές χώρες, η οποία επιδρά στον σχεδιασμό των διακοπών τους και, κατά συνέπεια, στο πώς διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση στο νησί.

Και, όπως σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης, την ώρα που η τουριστική κίνηση σε περιοχές όπως η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος παρουσιάζει ύφεση, αυξάνεται σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, όπου το Airbnb «ανθεί».

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει γκρίνια και από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, που, λόγω της υπερπροσφοράς, δεν έχουν τις αναμενόμενες πληρότητες.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon