cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Η Ελλάδα γίνεται “ακριβή” χώρα και για τους τουρίστες

Τα πρώτα μαύρα σύννεφα στον τουριστικό ορίζοντα της Ελλάδας: Η απίστευτη ακρίβεια – αισχροκέρδεια κάνουν πλέον τους τουρίστες να στρέφονται προς άλλους, πιο οικονομικούς, προορισμούς!!!

Η Ελλάδα γίνεται “ακριβή” χώρα και για τους τουρίστες

Την ώρα που ο τουριστικός κλάδος λέμε ότι είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και ίσως και ο μοναδικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης μάλιστα να βασίζουν τις προβλέψεις τους στις αναμενόμενες καλές επιδόσεις – ρεκόρ του, φαίνεται να εμφανίζονται στον ορίζοντα και τα πρώτα μαύρα σύννεφα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός τουριστών από την Ευρώπη, υπό την πίεση της… ελληνικής ακρίβειας, βάζει πλώρη για άλλους μεσογειακούς προορισμούς, πιο οικονομικούς. Και κάπως έτσι βρισκόμαστε στην μάλλον άσχημη θέση να παρακολουθούμε την Τουρκία, με το πολύ χαμηλότερο κόστος διαμονής αλλά και διασκέδασης – εστίασης – διατροφής, να μας “κλέβει” τα… τουριστάκια τα όμορφα και τα ζουμπουρλούδικα. Έτσι ίσως και να εξηγείται η στάση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να βγει στο λιμάνι και να μοιράζει κουλούρια στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιου που έδεσε στην πόλη του.

Και μπορεί όντως η ελληνική φιλοξενία να είναι ξακουστή, το ίδιο… ξακουστές πρέπει να έχουν γίνει και οι τιμές μας… με τις αυξήσεις τους να ξεπερνούν κάθε όριο λογικής ακόμα και για τους κατοίκους που προέρχονται από τις σαφώς πιο “ακριβές” ευρωπαϊκές χώρες.

Τα πιο ανησυχητικά στοιχεία έρχονται από την Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), ο αριθμός θέσεων σε αεροπορικές πτήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα ήταν μειωμένος κατά 6,7% τον Απρίλιο (σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα). Μειώθηκε περαιτέρω κατά 12% τον Μάιο και οι προγραμματισμένες θέσεις είναι ακόμη περισσότερο μειωμένες για τον Ιούνιο.

Ανάλογες μειώσεις παρατηρούνται και στις πτήσεις από άλλες χώρες της κεντρικής και κεντροανατολικής Ευρώπης, για τις οποίες δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημα διαθέσιμα στοιχεία.

Εξαιρετικά υψηλό το κόστος διαμονής πλέον στην Ελλάδα

Η αρνητική εξέλιξη οφείλεται πρωτίστως στο αυξημένο λόγω πληθωρισμού κόστος διακοπών στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει δαπάνες διαμονής (ξενοδοχεία, Airbnb), εστίασης και μετακινήσεων (εισιτήρια πλοίων, εσωτερικών αεροπορικών γραμμών κλπ), όπως αναφέρουν σχετικά οι παράγοντες από τον τουριστικό κλάδο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι φέτος οι τιμές των τουριστικών πακέτων για Ελλάδα είναι περίπου 15% πάνω σε σχέση με τα περσινά τουριστικά πακέτα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα πακέτα που αφορούν τις all inclusive υπηρεσίες, καθώς σε αυτά τα πακέτα ενσωματώνεται και το κόστος εστίασης το οποίο βρίσκεται σε ράλι ανόδου από πέρυσι.

Και που πάνε οι τουρίστες που δεν έρχονται εδώ;

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, ήδη το γράψαμε και παραπάνω. Η Τουρκία με τα αρκετά φθηνότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια, με τις εξίσου ωραίες παραλίες και σαφώς πιο οργανωμένες και πιο φθηνές πλαζ κερδίζει τους Ευρωπαίους που φέτος ψάχνονται για πιο οικονομικούς προορισμούς. Και όλες οι υπηρεσίες αναψυχής και διασκέδασης στην γειτονική χώρα γίνονται ακόμα φθηνότερες καθώς η ισοτιμία της τουρκικής λίρας βυθίζεται σε νέα ιστορικά χαμηλά…

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μάλιστα αναφέρει ενδεικτικά ότι ένας Γερμανός που κάνει διακοπές στο εξωτερικό πληρώνει στην Ελλάδα λιγότερα σε σχέση με την Ισπανία, κατά ένα 4%, ωστόσο οι διακοπές στην Ελλάδα του βγαίνουν περίπου 40% ακριβότερες σε σχέση με αυτές στην Τουρκία.

Ελπίδες παρά τα πρώτα “μαύρα σύννεφα”

Παρά τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία για τις τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα οι ειδικοί του τουριστικού κλάδου αναφέρουν ότι τα τα μηνύματα δεν είναι ακόμη ανησυχητικά για τον ελληνικό τουρισμό.

Άνθρωποι της τουριστικής αγοράς εκτιμούν μάλιστα ότι και φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα χτυπήσει “καλά” νούμερα, ωστόσο θα πρέπει να κρατήσουμε την αναπνοή μας καθώς τα ρεκόρ και οι καλές επιδόσεις θα έρθουν, αν όλα πάνε καλά, προς το τέλος της σεζόν.

Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς αυτή την στιγμή οι πληρότητες στα μεγάλα ξενοδοχεία κυμαίνονται ανάμεσα στο 50-70%, στα μικρότερα η πληρότητα κυμαίνεται έως 50%, με τα σύννεφα να είναι πραγματικά μαύρα στα μικρά καταλύματα όπου εκεί οι πληρότητες ξεπερνούν με δυσκολία το 30%, ενώ και τα περισσότερα Aribnb είναι μάλλον άδεια. Την ίδια στιγμή η Τουρκία είναι… overbooking.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση που αναμένεται το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου όμως θα είναι αρκετή για να ανατρέψει αυτή την κακή εικόνα; Και κυρίως θα είναι αρκετή για να… πληρώσει τους… λογαριασμούς; Δύσκολο…

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon