cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Ξεκινούν οι εκπτώσεις – Κάλεσμα να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις

Κάλεσμα στους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινούν σήμερα, απηύθυνε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης…

Ξεκινούν οι εκπτώσεις – Κάλεσμα να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις

Ξεκινούν από σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2023 οι οποίες παραδοσιακά γίνονται τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου.

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα αρχίζουν από σήμερα, Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023.

Σημειώνεται πως στις 15 Ιανουαρίου 2023, την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, από τις 11 το πρωί ως τις 8 το απόγευμα.

Η χειμερινή εκπτωτική περίοδος, ξεκινά με εξ’ αρχής μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν το 50% με 60% και με επάρκεια ποιοτικών προϊόντων, όπως ανέφερε ο κ. Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Ο ίδιος, απηύθυνε κάλεσμα στους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλοί καταναλωτές θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις καλές τιμές και να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Κάλεσμα για στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων απευθύνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, τονίζοντας ότι «οι Χανιώτες έμποροι, πέραν του χαμηλού κόστους, διαθέτουν ισχυρό μείγμα υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης προϊόντων όπως και προσωπικής ευελιξίας στη συναλλαγή τους με το καταναλωτικό κοινό».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου επισημαίνει ότι κατά την διενέργεια των εκπτώσεων και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, εκτός από την αναγραφή της προγενέστερης και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. 

Εφόσον πραγματοποιούνται εκπτώσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, το ποσοστό έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.  

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Υποχρεωτική η αναγραφή προγενέστερης τιμής

Στην πράξη, η αναγραφή προγενέστερης και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες και υποχρεωτικές, ενώ η αναφορά ποσοστού έκπτωσης είναι καταρχήν προαιρετική.  

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ή/και περισσότερων ημερών πριν από την έναρξη των εκπτώσεων.

Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά την διάρκεια των 10 ημερών πριν από την έναρξη των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η προγενέστερη τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  

Πρόστιμα

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις, τα πρόστιμα έχουν πλέον διπλασιαστεί και χρειάζεται τα μέλη να επιδείξουν την ανάλογη επιμέλεια, καθώς είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται αναίτια ποινές που μπορεί να πλήξουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon