cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 20.04 2024

Να βοηθήσω λίγο κύριε εισαγγελέα;

Λοιπόν, κύριε εισαγγελέα έχετε την όρεξη και το σθένος να ψάξετε τι πήγε στραβά και τι εξακολουθεί να μας πνίγει σε κάθε κακοκαιρία;

Να βοηθήσω λίγο κύριε εισαγγελέα;

Η αλήθεια είναι ότι μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον η παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Γαλήνα για διερεύνηση των ευθυνών (από «αμέλεια» πάντα, προς Θεού) για τους δύο νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία. Είναι η δεύτερη φορά που γράφω για αυτή την κίνηση μέσα σε λίγες μέρες… ( Δείτε και το σχετικό: Εισαγγελική παρέμβαση για τη φονική κακοκαιρία στην Κρήτη)

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου Αθανάσιος Γαλήνας

Παίρνω αφορμή να σας ξαναγράψω, αξιότιμε κύριε εισαγγελέα, μετά την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για τη σχεδιαζόμενη επένδυση στα Φαλάσαρνα και κυρίως επειδή αυτή ήρθε ακριβώς μία μέρα μετά την καταστροφή.

Εκεί ακριβώς που θα ήλπιζε κανείς ότι θα προβληματιζόμασταν έστω για μια στιγμή για το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε και για τις αποφάσεις που μας έφεραν μέχρι εδώ. Μπα, τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Το Σάββατο βρήκαμε τον πρώτο νεκρό, την Κυριακή τη δεύτερη αγνοούμενη (επίσης νεκρή), τη Δευτέρα τους κηδέψαμε και την ίδια μέρα εγκρίναμε την επόμενη μεγάλη επένδυση.

Για την επένδυση στα Φαλάσαρνα, κύριε εισαγγελέα, που φέρνει 850 κλίνες σε προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Νatura 2000, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου και φυσικά υπάρχει τεράστια αντίδραση από περιβαλλοντικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Αρνητική ήταν κύριε εισαγγελέα και η γνωμοδότηση της ίδιας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, των ειδικών δηλαδή υπαλλήλων της Περιφέρειας, στους οποίους οι ίδιοι οι αιρετοί του νησιού έχουν αναθέσει να τους εισηγούνται για κάθε θέμα με τις επιστημονικές τους απόψεις.

Και όμως, κύριε εισαγγελέα, η επένδυση εγκρίθηκε. Με ψήφους 13-2. Και με «αστερίσκους» όπως γίνεται πάντα. Η μέθοδος είναι γνωστή: Λέμε ναι αλλά ζητάμε μερικές επί μέρους διορθώσεις. Εκείνο που μένει τελικά όμως είναι το «Ναι». Σε όλα.

Μπορώ να βοηθήσω λίγο ακόμα κύριε εισαγγελέα.
Έχουν ονόματα, ξέρετε, αυτές οι εγκρίσεις…

Την εισήγηση για θετική γνωμοδότηση (έστω και σε μικρότερης κλίμακας επένδυση) έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης. Θετικά ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι (αλφαβητικά): Γιώργος Αλεξάκης, Κώστας Γύπαρης, Κώστας Δανδουλάκης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Νίκος Κακογιαννάκης, Γιώργος Κονταξάκης, Ανδρέας Κουκλινός, Τάσος Κουρουπάκης, Γιάννης Μανούσακας, Γιώργος Ματαλλιωτάκης, Νίκος Σκουλάς και Μαρία Χανιωτάκη – Μυλωνάκη. Και φυσικά όλα αυτά έχουν την έγκριση και υπογραφή του επικεφαλής της Περιφέρειας Σταύρου Αρναουτάκη.

* Για την ιστορία, οι δύο αρνητικές ψήφοι ήταν από τους Αλέκο Μαρινάκη και Αντώνη Παπαδεράκη.

Ίσως αναρωτηθείτε, αξιότιμε κύριε εισαγγελέα, τι σχέση έχουν τα Φαλάσαρνα με την Αγία Πελαγία για την οποία παραγγείλατε εσείς τη διερεύνηση των ευθυνών. Έχουν και παραέχουν. Είναι η ίδια ακριβώς λογική που φτιάξαμε όλες αυτές τις υποδομές στην Κρήτη. Τα ίδια λίγο πολύ ονόματα, από διαφορετικές θέσεις και πόστα είναι που εγκρίνουν εδώ και χρόνια όλες αυτές τις επενδύσεις και τα έργα προς όφελος του τουρισμού και εις βάρος της φύσης.

Και συνεχίζουν ακάθεκτοι να εγκληματούν χωρίς αιδώ μετατρέποντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος από όργανο ελέγχου σε υπηρεσία εξυπηρετήσεως επενδυτών. Αν ψάξετε λίγο, περίπου τις ίδιες υπογραφές θα βρείτε στις θετικές γνωμοδοτήσεις για το φύτεμα ξενοδοχείων (και καζίνο) στη βάση Γουρνών (ώστε να έρθουν κι άλλοι τουρίστες), για την επένδυση στη Μονή Τοπλού (ώστε να έρθουν κι άλλοι τουρίστες), για την καταστροφή της Πεδιάδας με ένα άχρηστο και ασύμφορο αεροδρόμιο (ώστε να έρθουν κι άλλοι τουρίστες), για τα πενταόροφα ξενοδοχεία στα Πλευρά Μεραμβέλλου (ώστε να έρθουν κι άλλοι τουρίστες), τους ίδιους θα δείτε να αρνούνται πρόσφατα να συζητήσουν ψήφισμα κατά της προκλητικής σχεδιαζόμενης επένδυσης με ξενοδοχείο πάνω στον Παλίγκρεμνο (ώστε να έρθουν κι άλλοι τουρίστες).

Και φυσικά, οι ίδιες περίπου υπογραφές είναι που μπήκαν στο σχέδιο για τις εξορύξεις στις θάλασσες της Κρήτης, για τα δάση των ανεμογεννητριών σε κάθε βουνοκορφή και τόσα άλλα.

Λοιπόν, κύριε εισαγγελέα έχετε την όρεξη και το σθένος να ψάξετε τι πήγε στραβά και τι εξακολουθεί να μας πνίγει σε κάθε κακοκαιρία;

Ή μήπως σας αρκεί ότι στα δελτία ειδήσεων αναφέραμε την «παραγγελία» σας και μετά δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά κανείς;

Με σεβασμό και εκτίμηση.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon