+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 21.03 2023

ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχοι ενημέρωσαν τον Πέτσα για θέματα Αυτοδιοίκησης

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης με την παρέμβαση του έθεσε στο επίκεντρο της συνάντησης όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες της Κρήτης….

ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχοι ενημέρωσαν τον Πέτσα για θέματα Αυτοδιοίκησης

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, μεταξύ του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης και της Ολομέλειας των δημάρχων με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, δόθηκε η ευκαιρία στους αυτοδιοικητικούς της Κρήτης, να μεταφέρουν στον υπουργό τα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα του νησιού και να ανταλλάξουν μαζί του σχετικές απόψεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από την ΠΕΔ Κρήτης, ο πρόεδρός της, Γιάννης Κουράκης με την παρέμβαση του έθεσε στο επίκεντρο της συνάντησης όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες της Κρήτης.

Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Κρήτη και την ολοκλήρωση τους χωρίς άλλες καθυστερήσεις, όπως ο ΒΟΑΚ (από Σητεία έως Κίσσαμο), οι κάθετοι άξονες, το Διευρωπαϊκό δίκτυο του Νότου (Μεσαρά – Βιάννος – Ιεράπετρα) και η σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της βελτίωσης της σύνδεσης των πόλεων με το νέο ΒΟΑΚ και την επίλυση χρόνιων κυκλοφοριακών προβλημάτων με βάση τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουράκης στο υψηλό Ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι ΔΕΥΑ και οι ΟΤΑ και την κάλυψη του από την Πολιτεία, αλλά και στην προώθηση και χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης υπενθύμισε το αίτημα για τις νέες εντάξεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με δεδομένο τις ώριμες μελέτες των δήμων, ενώ μίλησε και για την ανάγκη ενιαίας διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Κρήτης.

Μίλησε ακόμη για νέο Σύστημα Κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σημαντική αύξηση των πόρων, καθώς και για την Απόδοση των Παρακρατηθέντων αλλά και την ανάγκη διακριτής συμμετοχής της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στην έκδοση ΚΥΑ και σχετικής Εγκύκλιου για την παραχώρηση του Αιγιαλού και της ναυαγοσωστικής κάλυψης καθώς και τη χρηματοδότησή της.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ μίλησε ακόμη για την υποστελέχωση των περισσοτέρων ΟΤΑ. Υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ΟΤΑ που δεν έχουν στον ΟΕΥ Δημοτική Αστυνομία μιας δεύτερης πρόσκλησης  για προσλήψεις Δημοτικών Αστυνομικών.

Για το Τέλος Ταφής ότι πρέπει να καταργηθεί αφού δεν προκύπτει ούτε οικονομικό, ούτε περιβαλλοντικό όφελος αλλά και για την προτεραιοποίηση ζητημάτων πολιτικής προστασίας.

Τι απάντησε ο υπουργός στα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

  • Για το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ και Δήμων, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από την πολιτεία μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, για να καλύψει τα 2/3 των οφειλών λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
  • Για τα θέματα που ετέθησαν για τα μεγάλα έργα της Κρήτης καθώς και για τις προτάσεις ο κος Πέτσας θα ενημερώσει τους αρμόδιους Υπουργούς.
  • Για την παραχώρηση του αιγιαλού είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΚΥΑ αλλά και θα καλυφθεί μέρος του κόστους της Ναυαγοσωστικής κάλυψης.
  • Για το θέμα του Τέλους Ταφής ο κ. Πέτσας είπε ότι θα υπάρξει ανταπόδοση απολογιστικά και όχι προϋπολογιστικά.
  • Τέλος, σχετικά με τις ΚΑΠ, ανέφερε είναι στη διάθεση της ΚΕΔΕ και είναι πρόθυμος να κάνει σχετική συζήτηση για τυχόν αναγκαίες αλλαγές.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon